9° C
Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van.
9° C
Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van.

Kihirdették az idei Pritzker Díj győztesét

márc 31, 2022 | kitekintő

Diébédo Francis Kéré burkinabéi építész nyerte el az idei Pritzker Építészeti Díjat, ezzel ő lett az első afrikai építész, aki átvehette e rangos elismerést. „Egyedülálló jelzőfényként szolgált az építészetben” – méltatta a zsűri.

 

A burkina fasói Gandóban született építész az első afrikai, egyben az első fekete bőrű építész, aki elnyerte a rangos díjat, amelyet 1979 óta évente osztanak ki. A németországi Berlinben élő Kéré számos iskolát és egészségügyi központot épített Afrika-szerte a Benini Köztársaságban, Togóban, Kenyában, Mozambikban, Maliban, Szudánban és szülőhazájában, Burkina Fasóban. Egyik legkorábbi projektje a szülőfalujában található Gando általános iskola volt, amelyet még a németországi egyetemi évei alatt kezdett tervezni.

A közösségi épületekkel kapcsolatos munkái mellett Kéré tervezte hazája, Burkina Faso parlamentjének épületét és a szomszédos Benin új parlamentjét is. Számos állandó épület mellett Kéré több pavilont is készített, köztük a 2017-es londoni Serpentine Pavilont, amelynek alapját egy fa adta, és amelynek központi vízesése volt. Emellett holt fákból épített pavilont a montanai Tippet Rise Art Centerben, és 2019-ben a Coachella zenei fesztiválra is készített egy sor színes tornyot.

Kéré munkásságát illetően a bizottság kiemelte, hogy „az építészet folyamatán keresztül képessé teszi és átalakítja a közösségeket. Megmutatta nekünk, hogy az építészet ma hogyan tükrözheti és szolgálhatja az emberek igényeit, beleértve az esztétikai igényeket is, szerte a világon”. Mint Kéré sok más projektje, köztük a Burkina Fasóban található Lycée Schorge középiskola, helyi anyagokat használ, és a helyi éghajlatra reagálva tervezte. „Belülről tudja, hogy az építészet nem a tárgyról, hanem a célról szól, nem a termékről, hanem a folyamatról” – mondta a zsűri.

A Pritzker Építészeti Díjat az építészet legjelentősebb életműdíjának tartják. Tavaly Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal szociális lakásépítészek, a francia Lacaton & Vassal stúdió alapítói kapták. 2020-ban a díjat Yvonne Farrell és Shelley McNamara, a Grafton Architects társalapítói nyerték el. A rangos díj korábbi nyertesei közé tartozik többek között Alejandro Aravena, Frei Otto, Rem Koolhaas, Norman Foster és Toyo Ito.

 

Forrás: Diébédo Francis Kéré wins 2022 Pritzker Architecture Prize (dezeen.com)