8° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
8° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...

3D nyomtatott otthonok újrahasznosított műanyagból

márc 30, 2022 | kitekintő

A 3D-nyomtatott házak egyre elterjedtebbé válnak, mellyel párhuzamosan a mérnökök máris a technológia építőipari felhasználási módjának megújításán dolgoznak. A kaliforniai székhelyű Azure Printed Homes innovatív és környezetbarát módot dolgozott ki az otthonok nyomtatására: állításuk szerint ők az első olyan vállalat, amely újrahasznosítja a műanyaghulladékot, és elsődleges házépítő anyagként használja azt.

 

Az Azure nyomtatási anyagának több mint 60%-a olyan újrahasznosított műanyag polimerből készül, amelyet gyakran használnak vizes palackokhoz és élelmiszercsomagoláshoz – és amelyet gyakran a hulladéklerakóba vagy az égetőbe küldenek. Az építőipar általában ugyanazokra az évtizedek óta használt építési technikákra támaszkodik, ami gyakran késésekhez, növekvő költségekhez és rengeteg anyagpazarláshoz vezethet. Ezzel szemben az Azure technológiája – állításuk szerint – lehetővé teszi a vállalat számára, hogy a hagyományos módszerekhez képest 70%-kal gyorsabban és 20-30%-kal olcsóbban készítsen épületeket. „Az építőipar a legnagyobb globális nyersanyagfogyasztó, amely a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 20%-áért felelős. Az ügyfeleink és a jövő generációi iránti felelősségünk okán célunk, hogy az elképzelhető legfenntarthatóbb módszereket alkalmazzuk” – mondta Gene Eidelman, az Azure Printed Homes társalapítója.

Az ügyfelek az Azure weboldalán található 3D konfigurátor segítségével tervezhetik és testre szabhatják a szerkezeteket, beleértve a színeket, a kivitelezést és egyéb részleteket is. A terv véglegesítése után az Azure 3D nyomtatja az egységet – és bravúros módon ez a folyamat kevesebb, mint 24 órát vesz igénybe. Az alkatrészeket összeszerelik és elszállítják az ügyfélnek, majd a helyszínen telepítik.

A vállalat nemrégiben jelentette be új 3D nyomtatási létesítményének megnyitását -– egy 15 000 négyzetméteres gyár, amelyben az Azure egyedi 3D nyomtatója fog működni, és amely a vállalat termékcsaládjának gyártását végzi. Ezek közé a termékek közé tartozik a kiegészítő lakóegység (ADU), egy 450 és 1000 négyzetméter közötti építmény. Ez elég nagy ahhoz, hogy egy meglévő házhoz plusz szobaként, vendégházként vagy kereskedelmi egységként szolgáljon. A kezdőár 99 900 dollár, a cég egy kisebb, 120 négyzetméteres hátsó udvari stúdiót is kínál, egy szabadon álló szerkezetet, amely otthoni irodaként, edzőteremként, művészi alkotótérként vagy szórakoztató szobaként funkcionálhat. Ennek az egységnek az alapára 23 900 dollár.

A vállalat azt tervezi, hogy 2023-ra megkezdi a teljes méretű házak nyomtatását. „A hagyományos építkezéshez képest a teljes szerkezeti vázat, a külső burkolatot, a vízzáró gátat, a külső burkolatot, a közművek átjáróit és a belső burkolatok földelését az idő és a költségek töredéke alatt készítjük el” – mondta Ross Maguire, az Azure Printed Homes társalapítója. „Azzal, hogy fenntartható, automatizált és pontos gyártási folyamatainkkal forradalmasítjuk az otthonépítést, új korszakot nyitunk és rendkívül izgalmas jövőt látunk magunk előtt.”

Egyre világosabbá válik, hogy a nagyméretű 3D nyomtatási technológia, bár még mindig fiatal terület, ígéretes ígéret arra, hogy gyökeresen megváltoztathassa az építőipar működését. A technológia olyan széleskörű társadalmi problémák megoldására is lehetőségeket nyit, mint a megfizethető lakások hiánya és a hulladéklerakóba kerülő felesleges hulladék. Az Azure Printed Homes újrahasznosított műanyagot használ, ami segíthet mindkét probléma kezelésében.

 

Forrás: 3D Printing Homes with Recycled Plastics | Engineering.com

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...