Kiírták a közbeszerzést a kolozsvári metró tervezésére, megépítésére – közölte az Economica.net gazdasági portál.

 

A Közbeszerzések Elektronikus Rendszerében (SEAP) március 16-án este megjelent kiírás szerint a beruházás tervezett értéke áfa nélkül 6,66 milliárd lej (503 milliárd forint), a metróvonalat nyolc év alatt kell megépíteni. A kiírás a metróvonal tervezésére és megépítésére, a villamoshálózatra történő rákapcsolására és a forgalom automatizálására vonatkozik. A közbeszerzést Kolozsvár és a várossal összeépült Szászfenes polgármesteri hivatala közösen hirdette meg. A pályázatokat 2022. május 9-ig lehet benyújtani, elbírálásukra november 30-ig kerül sor.

A kolozsvári önkormányzati testület által tavaly november végén elfogadott megvalósíthatósági tanulmány szerint a metróvonal 21 kilométer hosszú lesz, és a főteret is érintve kelet-nyugat irányban szeli át a várost és az agglomerációt. Kolozsváron 14,7 kilométeren és a várostól nyugatra fekvő, mintegy negyvenezer lakost számláló Szászfenes területén 6,3 kilométeren halad.

A metróvonalon 19 megálló épül. Ezek között másfél percenként járnak majd a háromvagonos szerelvények, amelyek óránként maximálisan 21 600 személyt képesek elszállítani. A megvalósíthatósági tanulmányban szereplő adatok szerint a projektet a nagy infrastrukturális beruházások program, a szállítási operatív program és az országos helyreállítási terv révén EU-s forrásokból, a szállításügyi tárcától származó kormányzati forrásokból, illetve Szászfenes és Kolozsvár önkormányzatának a saját forrásaiból finanszírozzák. (MTI)