30° C
Ma 2024. július 15., hétfő, Henrik és Roland napja van.
30° C
Ma 2024. július 15., hétfő, Henrik és Roland napja van.
Tavaly tovább növekedett az elektromos töltőberendezések száma

Tavaly tovább növekedett az elektromos töltőberendezések száma

2023 végén országosan 2 507 darab engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezést tartott nyilván a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).   A MEKH engedélyköteles elektromos töltőberendezésekkel kapcsolatos legfontosabb...

Egyszerűbb tervezés az Építésügyi Tudástárral

márc 12, 2022 | praxis

Családi ház építése, terveztetése előtt állók számára jelent segítséget az Építésügyi Tudástár honlap, amelyet a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont hozott létre. A weboldal két fő része az Adaptációs Iránytű és a Tervezési Segédlet érthetően megfogalmazott és naprakész tudást nyújt a családiház-építés folyamatáról, anyagi szükségleteiről, valamint a tervek testreszabásáról, adaptálásáról a kiválasztott telekre – közölte honlapján a Lechner Tudásközpont. 

 

A telekválasztástól és az igények, lehetőségek átgondolásától a használatbavételig kíséri a családiház-építés előtt álló építtetőket és a tervezőket a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont által létrehozott Építésügyi Tudástár. A mintatervek adaptációjának folyamata kevésbé ismert terület az építtetők számára, ez az igény hívta életre az Építésügyi Tudástár digitális felületén keresztül, valamint a Nemzeti Mintaterv Katalógus honlapjáról elérhető útmutatót, az Adaptációs Iránytűt.

Az építtetőknek és építészeknek szóló részekből álló Adaptációs Iránytű tömören, közérthetően és ábrákkal együtt mutatja be a családi lakóház építésének összetevőit, a folyamat egyes lépéseit, és a Nemzeti Mintaterv Katalógusból választható családiház mintatervek adaptációjának szempontjait.

Az építtetőknek szóló aloldal már az első lépések előtt felhívja a figyelmet az igények átgondolására, tisztázására. Először is érdemes összegyűjteni a leendő lakóknak a családi házzal kapcsolatos együttes és személyes elvárásait és a realitás diktálta lehetőségeket. A kezdeti lépésekhez tartozik a telek kiválasztása is, amivel kapcsolatban érdemes ellenőrizni az ingatlan-nyilvántartásban a kiszemelt telek főbb paramétereit, illetve utánajárni, hogy a helyi építési előírások szerint mit és milyen jellemzőkkel lehet építeni rá. Ezekről a település helyi építési szabályzatában (HÉSZ) és településképi rendeletében lehet tájékozódni. Az építkezéshez a telek mellett kell egy terv is, amelyet lehet egyedileg készíttetni, de kiváló inspirációul szolgál a Nemzeti Mintaterv Katalógus is, ahol csaknem 100 ingyen elérhető családiház mintaterv között böngészhetnek az érdeklődők, melyek közel feléhez már elérhetőek látványtervek, metszetek és részletes tervdokumentáció is, jelentős költséget takarítva meg az építkezésbe vágó családoknak.

Bármelyik utat választja is az építtető, szüksége lesz egy felelős építész tervezőre, aki akár a telek kiválasztásánál is sokat segíthet. A tervezői jogosultsággal rendelkező építészek listáját a Magyar Építész Kamara névjegyzéke tartalmazza, amely a Nemzeti Mintaterv Katalógus honlapján keresztül is elérhető.

A tervadaptáció azt jelenti, hogy az adaptáló tervező úgy egészíti ki és szükség esetén módosítja a Nemzeti Mintaterv Katalógusból igényelt mintaterveket, hogy azok megfeleljenek az építés helye szerinti helyi településrendezési, településképi és egyéb jogszabályi előírásoknak, az építtető tervezési programban összefoglalt igényeinek, valamint minden olyan helyszíni adottságnak, amely az építészeti, tartószerkezeti és egyéb megformálást, kialakítást befolyásolja.

Az Adaptációs Iránytű építészeknek szóló fejezete végigvezeti az építészt az adaptálás folyamatán. Rámutat, hogy az építész már az adaptálás előtt is segítheti az építtetőt, például a telek kiválasztásában, a beépítési lehetőségek tisztázásában, a tervezési program kialakításában, de akár a mintaterv-választásban is. A választott tervre vonatkozó adaptációs árajánlat is mindezek ismeretében és függvényében készül el, a szükséges szakági tervezők munkáját is figyelembe véve.  Az oldal rövid tájékoztatást ad a megbízás utáni teendőkről, az egyszerű bejelentésről, kivitelezésről, valamint szerzői jogi kérdésekről is, emellett felsorol néhány családi ház tervezésekor, építésekor nélkülözhetetlen jogszabályt is.

Tudatos felkészüléssel a családiház-tervezés, az adaptáció és az építkezés főbb lépései előre is megismerhetőek, így az építtető nem csak a menet közben megszerzett tudásra és tapasztalatra támaszkodhat. Az Építésügyi Tudástár célja, hogy információt nyújtson a családi lakóház terveztetés, építés, a Nemzeti Mintaterv Katalógusból választott családiház-tervek adaptációja, valamint az építkezéshez kapcsolódó fogalmak témakörén belül.

 

Forrás: lechnerkozpont.hu

 

Tavaly tovább növekedett az elektromos töltőberendezések száma

Tavaly tovább növekedett az elektromos töltőberendezések száma

2023 végén országosan 2 507 darab engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezést tartott nyilván a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).   A MEKH engedélyköteles elektromos töltőberendezésekkel kapcsolatos legfontosabb...