21° C
Ma 2023. szeptember 25., hétfő, Eufrozina és Kende napja van.
21° C
Ma 2023. szeptember 25., hétfő, Eufrozina és Kende napja van.
Csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon

Csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon

Magyarországon már csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak – közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob)...

A MEKH konzultációsorozatot indít a hidrogénágazat szabályozási kérdéseiről

márc 10, 2022 | piac

Magyarország földgáz- és villamosenergia-ellátása zavartalan, a határkeresztező vezetékeken továbbra is rendben zajlik a gázforgalmazás, az ország földgáztartalékai megfelelőek – hangsúlyozta Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese március 10-én a Budapest Hydrogen Summit nyitóelőadásában. Ságvári Pál bejelentette, hogy a MEKH hamarosan konzultációsorozatot indít annak érdekében, hogy megismerje és integrálja a hidrogénágazatban érdekelt hazai és nemzetközi partnerek álláspontját.

 

A nemzetközi hidrogéntechnológiai konferencia bevezető előadásában a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a Hivatal nevében együttérzését fejezte ki az Ukrajnában zajló háború és annak tragikus következményei miatt. Ságvári Pál elmondta, hogy a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló konfliktus fejleményeit, különös tekintettel az energetikai és egyéb közmű-szolgáltatásokban bekövetkező zavarokra. Hangsúlyozta, hogy a magyar-ukrán határkeresztező földgázvezetéken rendben zajlik a gázforgalmazás, a vezetéken február 1-je óta garantált exportkapacitások állnak rendelkezésre, és a forgalmazás jellemzően Ukrajna irányába történik.

A MEKH elnökhelyettese elismeréssel szólt arról, hogy az utóbbi két hétben az ukrán villamosenergia-rendszer – külső kapcsolatok nélkül – úgynevezett szigetüzemmódban működött. A MEKH, valamint a hazai rendszerirányító MAVIR Zrt. az európai partnereikkel együtt folyamatosan keresik a megfelelő megoldásokat ahhoz, hogy Ukrajna áramellátását lehetőségeik szerint támogathassák.

Ságvári Pál kiemelte, hogy Magyarország földgáz- és villamosenergia-ellátása zavartalan, a határkeresztező vezetékeken továbbra is rendben zajlik a gázforgalmazás, az ország földgáztartalékai megfelelőek; a tárolóinkban 1,4 milliárd köbméter földgáz van, ami 22 százalékos töltöttséget jelent.

A hidrogéntechnológiai konferencia időszerűségére utalva a MEKH elnökhelyettese kiemelte, hogy – az Európai Unióban jelenleg zajló stratégiai fordulat kontextusában – hosszú távon a hidrogént nemcsak a karboncélok elréséhez szükséges tiszta energiaforrásként érdemes kezelnünk, hanem a jövő energiamixének olyan összetevőjeként is, amely csökkentheti földgázfüggőségünket.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország már 2021 májusában közzétette saját nemzeti hidrogénstartégiáját, amelynek célja, hogy ösztönözze a hidrogéngazdaság kiépítését, és biztosítsa hazánk aktív szerepét az európai hidrogéntechnológia bevezetésében. A magyar stratégia 2030-ra 20 ezer tonna/év karbonszegény hidrogén; 16 ezer tonna/év zöld és egyéb karbonmentes hidrogén előállításának képességét, valamint 240 MW vízbontó-kapacitás kiépítését célozza meg. A hazai stratégia része az úgynevezett hidrogénvölgyek kialakításának koncepciója is, melyek keretében kis léptékben épülne ki teljeskörű hidrogénökoszisztéma egy-egy régióban. Magyarországon Miskolc környékén, illetve a Dunaújváros-Százhalombatta térségben van erre lehetőség, ahol az ipari termelés jelentős hidrogénigényt támaszt.

Ságvári Pál előadásában beszélt az MVM-csoport Akvamarin projektjéről, melynek keretében a magyar szakemberek egy 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszer és a hozzá tartozó hidrogéngáz-előkészítő technológia létestésén dolgoznak a Kardoskúti Gáztárolónál. A pilot projekt lehetőséget biztosít az energiatárolással és a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásával kapcsolatos innovációk gyakorlati teszteléséhez is.

A hatékonyan működő hidrogéntechnológiai piac bevezetéséhez elengedhetetlen a támogató szabályozási környezet kialakítása – jelentette ki a MEKH elnökhelyettese. Az Európai Bizottság 2021 decemberében elfogadott jogalkotási javaslatcsomagjával kapcsolatban, melynek célja az uniós gázpiac – többek között hidrogén alkalmazásával történő – dekarbonizációja, a MEKH elnökhelyettese kifejtette, hogy a szabályok bevezetésével érdemes kisebb lépésekben haladni, mivel a gyors „túlszabályozás” lassíthatja az ágazat fejlődését.

A hidrogénágazat fejlesztésében várhatóan részt vevő szereplők számára a szétválasztási modellel, a hozzáféréssel és a tarifaszabályozással kapcsolatos 2031-től életbe lépő szigorú előírások már most beruházást visszafogó hatással bírnak. Amennyiben az átmeneti időszak valóban ilyen rövid lesz, félő, hogy meg sem kezdődnek a befektetések a szektorban – mondta Ságvári Pál, aki hozzátette, hogy a dekarbonizációs csomagot hosszabb átmenetet biztosítva, a hidrogénpiac érettségének függvényében, a dinamikus szabályozási modell alapján lenne érdemes bevezetni.

Ságvári Pál előadásában bejelentette, hogy a MEKH hamarosan konzultáció-sorozatot indít annak érdekében, hogy megismerje és integrálja a hidrogénágazatban érdekelt hazai és nemzetközi partnerek álláspontját. A konzultációk során közösen keresünk válaszokat olyan aktuális kérdésekre, mint a hidrogéninfrastruktúra és hidrogénpiac hatékony kialakításának lehetőségei, a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázok meglévő gázhálózatokhoz való hozzáférése, a hálózattervezés, vagy a fogyasztóvédelem – mondta a MEKH elnökhelyettese.

Csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon

Csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon

Magyarországon már csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak – közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob)...