3° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.
3° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.

Fürjes: indul a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására vonatkozó pályázatok értékelése

márc 4, 2022 | praxis

Megkezdődik a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt tervpályázat második fordulójába bejutott tizenkét pályamű szakmai értékelése – közölte a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára március 4-én Facebook-oldalán. 
 

 

Fürjes Balázs emlékeztetett, 2021 októberében írták ki Vitézy Dáviddal és a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ csapatával a Nyugati pályaudvar és környezetének megújításáról szóló kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot. A következő években egy teljesen új városrész születik: 23,5 hektár, vagyis csaknem két városmajornyi terület szabadul fel, és nyer teljesen új funkciót Budapest szívében. A helyén új közpark, minőségi zöldterületek és középületek jönnek létre. A Nyugati pedig egy modern, 21. századi pályaudvarként újul meg, a föld alatt egy 6 vágányos mélyállomással, amelynek köszönhetően Budapest a korábbinál jóval több vonatot tud majd fogadni. Megújul és bezöldül a Nyugati tér is.

Az államtitkár közölte, a második fordulóba tizenkét olyan építész-mérnök csapat jutott be, amely Európa nagy, történelmi pályaudvarainak megújításában is komoly tapasztalattal rendelkezik. Külön örömnek nevezte, hogy a világ legjobb építészcsapatai öt magyar irodával együttműködésben alkotnak terveket. 

„A pályázatok elbírálása természetesen végig anonim módon történik majd, kizárólag az építészeti gondolatokat vizsgáljuk, és csak a rangsorolás után derül majd ki, hogy ki lesz a Nyugati pályaudvart és környékét megújító győztes tervező csapat” – írta Fürjes Balázs, majd közölte: a nyilvános eredményhirdetés március 26. lesz. (MTI, képek: Fürjes Balázs / Facebook)