A 33. sz. főút NIF Zrt. beruházásával érintett szakasza jelentős közúti forgalmat bonyolít le, így a kapacitásbővítés lehetővé teszi majd a forgalom eloszlását, és ezáltal a közlekedés biztonságosabbá válását is. A fejlesztés biztosítani fogja a jelenleg kialakítás alatt álló Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet gyorsabb megközelíthetőségét is.
 

 

A kivitelezés során 2,2 km hosszon történik meg a 33. sz. főút az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet és az M35 autópálya közötti szakasz meglévő 2×1 sávos részének 2×2 sávra bővítése. A főút részeként egy 2×2 sávos közúti híd és egy 1 sávos direkt ág átvezetése épül meg a 108 sz. vasútvonal felett, csomóponti ágak, új jelzőlámpás csomópontok, párhuzamos gyalog-kerékpárutak és mezőgazdasági földutak kialakításával. A munkák során várhatóan 11 000 m3 hidraulikus kötőanyagú és 12 100 m3 bitumenes kötőanyagú pályaszerkezet épül meg. Kivitelezői feladat részét képezi továbbá 4 db jelzőlámpás csomópont kialakítása, a műtárgyak tekintetében pedig egy 95 m és egy 92 m hosszúságú, vasút feletti műtárgy építése is.

A 108-as vasútvonal feletti átvezetésre szolgáló direkt ág műtárgy háttöltésének kialakítása mintegy 1260 m3 üveghabból valósul meg. Ezt az innovatív, újszerű technológiát elsőként alkalmazzák ezen projekt esetében is. A munkálatok jelenlegi szakaszában megkezdődtek a közműfeltárások, valamint a humuszleszedési, illetve a geodéziai, az erdőirtási és fakivágási tevékenységek zajlanak.

A munkálatok várhatóan 2023. év végén fejeződnek be.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte: „Februárban megtörtént a munkaterület átadása, gyakorlatilag a következő hetekben néhány előkészítő munkafolyamat zajlik még, kitűzési munkákat néhány fakivágást, illetve olyan szállítási munkálatokat láthatnak a környéken lévők, amik a beruházás előkészítését szolgálják. Gyakorlatilag március közepétől indul meg az inenzív humuszleszedéses, földmunkás munkavégzés amikor már viszont teljes gőzzel tart előre a projekt.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Strabag Építőipari Zrt. végzi nettó 17,5 milliárd forint értékben.

(Forrás: NIF, fotó: MTI, NIF)