6° C
Ma 2023. március 27., hétfő, Hajnalka napja van.
6° C
Ma 2023. március 27., hétfő, Hajnalka napja van.

Szándéknyilatkozatot írtak alá vasúttársaságok vezérigazgatói az európai vasutak fejlesztéséről

febr 21, 2022 | kitekintő

Az európai vasutak fejlesztésére szándéknyilatkozatot írt alá 24 európai ország 32 vasútvállalati vezetője, a dokumentumot február 21-én Párizsban „A vasút, a zöldebb és innovatívabb közlekedés motorja” című konferencián mutatták be – közölte a MÁV.
 

 

A MÁV közleménye szerint a szándéknyilatkozat hangsúlyozza a leginkább környezetbarát motorizált közlekedési mód, a vasút kulcsszerepét az uniós klímacélok teljesítésében. Az aláírók célul tűzik ki a szektor befogadókészségének növelését, ezért vállalják a munkavállalók között a nők arányának növelését, ezen kívül a vasút innovatívabbá tétele érdekében növelik a kutatási, fejlesztési és innovációs keretüket. Kiemelték, a dokumentumban arra kérik az Európai Uniót és a nemzeti kormányokat, hogy fogalmazzanak meg konkrét nemzeti szintű célokat a modális váltás megvalósítása érdekében, támogassák a közlekedési módok közötti egyenlő versenyfeltételeket, biztosítsanak megfelelő forrásokat a vasút modernizálásához. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelte: a vasúti közlekedés környezetvédelmi, társadalmi szempontból a legfenntarthatóbb közlekedési mód, így piaci részarányának duplázódása nélkül nem lesz karbonsemleges a közlekedés Európában.

A MÁV tájékoztatása szerint az elnök-vezérigazgatója az eseményen bemutatta a magyar vasútvállalatok célkitűzéseit a befogadókészséghez kapcsolódóan, és felhívta a figyelmet a nagyobb volumenű stratégiai beruházások költségigényére. A közleményben szerepel, hogy a MÁV-Volán-csoport 2022. március 1-jével „Közösségi közlekedés a zöld jövőért” címmel fenntarthatósági kampányt indít, amelyben felhívja a figyelmet az egyéni döntések fontosságára a közlekedési mód megválasztásában. (MTI)