Átzsilipelték az első hajót a Mosoni-Duna torkolati műtárgyon – közölte közösségi oldalán január 28-án az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 

Mint írták, az igazgatóság hajóflottájának egyik legújabb tagja, az EREBE volt az első hajó, amelyet átzsilipeltek az épülő Mosoni-Duna torkolati műtárgy hajózsilipén. A január 27-i történelmi pillanatot 4 éves kiviteli tervezés, kivitelezés előzte meg, amelynek eredményeként elért 90%-os műszaki készültség lehetővé tette a hajózsilip első üzempróbájának elvégzését.

 

A 25 m hosszú EREBE kitűzőhajó az alvíz felől, az igazgatóság gönyűi hajózási telepéről érkezett, a hajók fogadására kialakított előkikötőben várakozott, amíg az alsófőben lévő 135 tonna tömegű szegmenstábla teljesen fel nem emelkedett. Ezután méltóságteljesen beúszott a zsilipkamrába, kikötött az egyik úszóbakhoz, megvárta a felsőfői szegmens zárását, a kamra töltését, majd a töltést követően a felnyitott felsőfői szegmenstábla alatt átúszva kihajózott a felvízre. A felvizen felvett egy már funkcióját vesztett zöld úszó bóját, majd visszafelé menetben is átzsilipelt a műtárgyon – részletezte a szervezet.

Az üzempróba a kivitelező és igazgatóság példás együttműködésének eredményeként sikeresen zárult. A folytatás március 1-jétől jön, akkor már az egész műtárgy és kapcsolódó létesítményei próbaüzemben fognak vizsgázni.

 

Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság / Facebook