8° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
8° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...

Átadták 2022-es Brit Királyi Építészek Királyi Aranyérmet

jan 21, 2022 | kitekintő

A Brit Királyi Építészek Királyi Intézete (RIBA) által évente odaítélt és a királynő által személyesen jóváhagyott Királyi Aranyéremmel azokat ünneplik, akik az „építészet fejlődését” alakították. A megtisztelő díjat 2022-ben Balkrishna Doshi indiai építész kapta.
 

 

Doshira 70 éves pályafutása és az indiai építészet irányára gyakorolt hatása elismeréseként esett a bizottság választása. A Királyi Aranyérem idei bizottságában David Adjaye, Alison Brooks és Kate Cheyne építészek, valamint Gus Casely-Hayford kurátor és történész is részt vett. A bizottság elnöke a RIBA jelenlegi elnöke, Simon Allford volt. A bizottság indoklása szerint Doshi „oktatási tevékenysége és gyakorlata révén segített meghatározni az építészet irányát Indiában és a szomszédos régiók nagy részében. Számos csodálatos épülete a helyi technológiákat és mesterségeket, valamint a természetes élőhelyet ünnepli” – olvasható az indokolásban. Allford, a RIBA elnöke szerint Doshi „a legméltóbb címzettje ennek a díjnak, mivel építészek generációira volt hatással élvezetesen céltudatos építészetével.”

 „Kellemesen meglepett és mélyen megérintett, hogy az angol királynőtől megkaptam a Királyi Aranyérmet” – mondta Doshi, aki 1955-ben alapította meg Vastu Shilpa Consultants nevű stúdióját.  Nem ez az első kiemelkedő elismerése a kilencvennégy éves mérnöknek: ő az első indiai építész, aki 2018-ban elnyerte a neves Pritzker Építészeti Díjat. Doshi több mint 100 épített projektből álló portfóliójában Le Corbusier-vel és Louis Kahnnal való együttműködés is szerepel. Kulcsprojektjei közé tartozik az 1958-ban elkészült Atira Vendégház, az 1966-ban általa tervezett és alapított CEPT Egyetem, valamint az 1994-ben elkészült barlangszerű Amdavad ni Gufa művészeti galéria. Ő tervezte továbbá a 80 000 embernek szánt Aranya Low Cost Housing komplexumot Indore-ban, amely 1995-ben elnyerte az Aga Khan építészeti díjat.

„A kitüntetés híre felidézte bennem azokat az emlékeket, amikor 1953-ban Le Corbusier-vel dolgoztam, és éppen akkor kapta a hírt, hogy megkapta a Királyi Aranyérmet. Ma, hat évtizeddel később őszintén megható számomra, hogy ugyanolyan díjjal tüntettek ki, mint mentoromat, Le Corbusier-t – ezzel tisztelegve hatvanévi gyakorlatom előtt” – mondta el az építész a kitüntetés kapcsán.

„Doshi, aki most már kilencvenéves, minden nap dolgozik, és továbbra is ugyanolyan termékeny, mint amilyen inspiráló. Élő tanúbizonysága az építészeti eszmetörténetben rejlő lehetőségeknek, amelyek a gyakorlaton és az oktatáson keresztül öröklődnek egyik generációról a másikra” – hangzott el a bizottság értékelésében.

2021-ben a Királyi Aranyérmet David Adjaye brit-ghánai építész, az Adjaye Associates igazgatója kapta. Ő volt az első fekete építész, aki valaha is elnyerte a díjat. Az 1848-ban alapított díj korábbi kitüntetettjei közé tartozik Neave Brown, Frank Lloyd Wright, Frank Gehry, Zaha Hadid, Norman Foster, Nicholas Grimshaw, valamint Yvonne Farrell és Shelley McNamara.

 

 

Doshi 1927-ben született Pune-ban egy bútorkészítő családban. A bombayi JJ School of Architecture-ön szerzett diplomát, majd Le Corbusier vezető tervezőjeként dolgozott Párizsban, később pedig annak felügyelőjeként Ahmedabadban. Ezután Kahnnal együtt dolgozott az Ahmedabadban található Indian Institute of Management építésén, majd a páros több mint egy évtizeden át folytatta a közös munkát. A Vastu Shilpa Consultants nevű jelenlegi stúdiója vezetése mellett Doshi megalapította a Vastu Shilpa Alapítványt, hogy segítse az indiai tervezési szabványok fejlődését, és több egyetemen oktatóként is tevékenykedett. További kulcsfontosságú indiai munkái közé tartozik a Shreyas Comprehensive School Campus, a 700 férőhelyes brutalista Tagore Hall & Memorial Theatre és a Sangath nevű, hordó boltozatú stúdió, ahol az építész stúdiója működik.

 

Forrás: Balkrishna Doshi wins 2022 RIBA Royal Gold Medal (dezeen.com)

 

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...