A környezetvédelmi szakértőknek a környezeti hatásvizsgálatok készítésekor a tervezett beruházások éghajlatvédelmi vizsgálatát is el kell végezni a jogszabályi előírások alapján. A szakértők ezen munkájának támogatásához az elmúlt években a Környezetvédelmi Tagozat már négy módszertani útmutatót is készített a feladatalapú pályázati rendszer támogatásával.
 

 

Az útmutatók elkészítése mellett a tagozatnak eddig négy alkalommal sikerült megszerveznie a „Környezeti vizsgálatok éghajlatvédelmi elemzésének módszertana” című 2×8 órás képzést. Két alkalommal kontakt részvétellel, két alkalommal online módon.  A téma aktualitását és a jelentős érdeklődést mutatja, hogy a négy képzésen több mint kétszázan vettek részt. Külön öröm, hogy a legutolsó online képzésbe a klímavédelmet irányító Innovációs és Technológiai Minisztérium és 18 kormányhivatal éghajlatvédelemmel foglalkozó munkatársa is bekapcsolódott. Ezzel nemcsak tagjaink szakmai tudását tudtuk gyarapítani, hanem segítettük a hatóságokkal történő együttműködés javítását és a mérnöki kamara jó hírét is öregbíthettük.

A klímavédelem területén szerzett ismeretek minősítéséhez a tagozat javaslata alapján az MMK létrehozta a klímavédelmi szakértői tanúsítást. Tanúsítványt az előírt szakmai gyakorlat mellett csak sikeres vizsga letétele után lehet megkapni. A szakmai vizsga öt témakörből áll és pontos tudást, alapos felkészülést kíván meg a jelentkezőktől. Az elmúlt két évben 136-an jelentkeztek vizsgára, ebből 102 fő tett sikeres vizsgát. A képzés és a vizsga révén megszerzett tudás fontosságán túl ez azt is jelenti, hogy 102 környezetvédelmi szakértő kolléga a kamara tanúsítványa alapján is tudja demonstrálni ezen a területen megszerzett speciális ismereteit.

Reméljük ez nemcsak a jobb minőségű munkavégzésben és a sikeresebb hatósági engedélyeztetésekben hoz számukra eredményeket, de a megrendelői oldalról is nagyobb presztízst fog jelenteni számukra, így a megrendelések elnyerésében is segíti majd őket.

 

Parragh Dénes elnök, Környezetvédelmi Tagozat