Velence városa úgy döntött, hogy a Santiago Calatrava által tervezett Ponte della Costituzione járófelület üveg alkotórészét kőre cseréli, mivel a csúszós felület számos balesetet okozott. A döntés azt követően született meg, hogy a csúszásveszélyt többször próbálták mérsékelni gyantával és csúszásgátló matricákkal, illetve az üvegfelületre „rálépni tilos” jelzéseket is elhelyeztek, amikor a téli időjárás miatt a padló egyre veszélyesebbé vált.

 

 

A 2008-ban felavatott híd a kezdetektől fogva viták és tiltakozások tárgya volt, mivel az építési költségek és az időkeret meghaladta az eredeti becsléseket, és már az átadás után érkeztek elesésekkel kapcsolatos panaszok.

A Canal Grande csatornán átívelő híd csúszós üvegfelülete számos súlyos balesetet okozott, amelyek miatt több, per is indult. 2018-ban az üveg részek egy részét trachit kőre cserélték, de a beavatkozások nem akadályozták meg a további baleseteket, ezért a város 500 000 eurót gyűjtött össze a teljes üvegfelület cseréjére, azzal érvelve, hogy a gyalogosok biztonsága felülmúlja az esztétikai szándékot. A tervet most a statikusoknak és a városi építészeti hatóságnak kell jóváhagynia.

Jelen pillanatban úgy tűnik, az üvegfelület cseréje csak egy újabb fejezet az ígéretesnek indult projekt hiányosságainak kiküszöböléséhez vezető úton. 2013-ban a kerekesszékkel való megközelíthetőség hiánya miatti kritikát követően a város egy liftet és egy kabint szerelt fel a hídra, amelyet később leszereltek, mivel a megoldást túl lassúnak és nyáron túl melegnek ítélték. 2014-ben Velence városa gondatlanság miatt beperelte Calatravát, arra hivatkozva, hogy az építész nem számolt azzal, hogy a híd hány turistát fog kiszolgálni, és hogy a nagy forgalom mit jelent majd a szerkezet elhasználódására.

Az üvegfelület cseréje egy újabb lépés a város részéről a projekt hiányosságainak leküzdésére tett útján, és csak remélni lehet, hogy valódi hosszútávú megoldást jelent.

 

Forrás: https://www.archdaily.com/974531/venice-to-replace-glass-surface-on-santiago-calatravas-bridge