A Budapest Fejlesztési Központ irányításával nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdettek a Városmajor megújítására. A pályázaton bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja el – csak az számít, milyen a terv, nem az, hogy ki rajzolta le – közölte közösségi oldalán Fürjes Balázs.
 

 

A tervpályázat a Városmajor megújításának első lépése. A cél egyértelmű: Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá. A Városmajor Buda első közkertje, komoly történeti múlttal rendelkezik. Sok budai polgár és budai család kötődik ide, a park mindennapjaik része, ma mégsem méltó ehhez a kitüntetett szerephez – fogalmazott Fürjes Balázs. Hozzátette: ahogy nőtt a város, az új épületek, parkoló autók és üzemi területek fokozatosan bekebelezték a Városmajor peremét. A zöldfelület, a játszóterek, az utcabútorok állapota leromlott. Ráadásul a Major több évtizede nem esett át átfogó felújításon.

 

Mint azt a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár aláhúzta: a park séta- és pihenőkerti funkcióját szeretnék erősíteni – több és jobb minőségű zöldfelületet hozunk létre, „a tervezett összefüggő vízfelület pedig tovább erősíti majd a park kikapcsoló, felfrissítő természetét”. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Major zöldjében parkolni.

Megújítják a játszótereket, új utcabútorokat helyeznek, rendbe teszik a park bejáratait, újra gondoljuk a belső ösvényeket, úthálózatot – sorolta Fürjes Balázs. Az államtitkár szerint a cél az, hogy a különböző parkhasználók (kutyások, sportolók, pihenni vágyók) szempontjai között jó egyensúlyt találjanak, illetve úgy szülessen újjá a Városmajor, hogy az a budaiak sajátja legyen, az itt élők magukénak érezzék az új parkot. Ezért a tervpályázat előtt is alapos kérdőíves felmérést végeztek, a pályázatot pedig együtt készítették el a Városmajori Parkbarátok Egyesületével és Pokorni Zoltán polgármester csapatával.

A tervpályázat zsűrielnöki feladatait Fürjes Balázs vállalta, társelnökként dr. Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor segíti majd a munkáját. A Főváros delegáltjaként a zsűriben foglal helyet: Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. A XII. kerületi önkormányzatot Hapszné Tarcsafalvi Eszter, kerületi főépítész képviseli a terveket elbíráló szakmai testületben.

 

Forrás: Fürjes Balázs/Facebook