A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elfogadta és közzétette a villamos energia kockázati készültségi tervet, amely leírja a villamosenergia-krízishelyzetek megelőzéséhez és kezelésükhöz szükséges eljárásokat – jelentette be Horváth Péter János, a MEKH elnöke a hatóság január 4-i közleményében.
 

 

Az elnök kiemelte, hogy az ellátásbiztonság garantálásához minden eshetőségre fel kell készülni és cselekvési tervet kell kidolgozni. A közleményben felidézték: a nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyvek meghatározását követően a hivatal kidolgozta a kockázati készültségi tervet, amelynek célja, hogy akár krízishelyzet esetén is biztosított legyen a felhasználók villamosenergia-ellátása. A dokumentumról a MEKH tavaly iparági konzultációt folytatott, majd a beérkezett javaslatok alapján véglegesítette a tervet.

Horváth Péter János jelezte, hogy az Európai Unió „Tiszta Energia” csomagjának részeként 2019-ben hatályba lépett kockázati készültségi rendelet célja olyan közös szabályok létrehozása volt, amelyek lehetővé teszik a villamosenergia-ellátási válságok megelőzését, segítik a válsághelyzetekre való felkészülést és az esetlegesen bekövetkező krízishelyzetek hatékony kezelését.

Magyarországon a MEKH az energiapolitikáért felelős miniszterrel közösen felel a kockázati készültségi rendelet végrehajtásáért. A készültségi tervben szereplő intézkedésekkel kapcsolatban a hivatal elnöke kiemelte, hogy azoknak egyértelműen meghatározottaknak, átláthatóknak, arányosaknak és megkülönböztetés-menteseknek kell lenniük. A villamosenergia-ellátási válságok megelőzése, az azokra való felkészülés és azok kezelése érdekében megtett vagy tervezett minden intézkedésnek teljes mértékben meg kell felelnie a belső villamosenergia-piacot és a rendszerüzemeltetést szabályozó rendelkezéseknek – tette hozzá.

Az Európai Bizottság értékeli a nemzeti kockázati készültségi terveket, ezt követően még módosulhat annak tartalma. A hazai dokumentumot a hatóságok négyévente frissítik majd, kivéve, ha a körülmények ezt gyakrabban indokolják – tájékoztatott Horváth Péter János. (MTI)