15° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
15° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

Év végéig befejeződnek a tokaji Erzsébet királyné Tisza-híd felújítási munkái

dec 11, 2021 | országjáró

Fontos mérföldkőhöz érkezett a tokaji híd felújítása. A folyamatos közlekedés biztosítása érdekében a munkálatokat félpályás forgalomterelés mellett, több ütemben végezték. December 11-től azonban megszűnik a forgalomkorlátozás a hídon, így újra mindkét sávon és a felújított körforgalmon keresztül haladhatnak a közlekedők. A beruházás révén biztonságos, közvetlen kerékpáros kapcsolat jött létre a Nyíregyháza és Tokaj között megépült kerékpárút és a kivitelezés alatt lévő Tokaji-hegy körüli kerékpárút között, a kerékpárút Tisza folyón való átvezetésével.
 

 

A hídon már korlátozás nélkül lehet közlekedni, azonban az év végéig útpályán kívüli munkák még várhatóak, illetve 2022 tavaszán a hídfőket és a támfalakat a városképhez illő kőburkolattal burkolják le, valamint kiegészítő vízelvezetési szegélyépítési és közvilágítási munkák lesznek a rakamazi oldalon is.

Posta György, Tokaj polgármestere a forgalomba-helyezés alkalmából tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott a város lakosságának a forgalomkorlátozás alatt tanúsított türelmükért: „Polgármesterségem talán legboldogabb napja a mai, a mögöttünk álló másfél év sok problémával járt, ez a mai nappal megszűnik. Köszönöm a beruházónak, a kivitelezőnek és mindenkinek aki részt vett abban, hogy mi, tokajiak, ilyen gyönyörű karácsonyi ajándékot kaphattunk.”

 

Dr. Koncz Zsófia, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: „Régóta vártuk, hogy a hidat átadják a forgalomnak. A hídfelújítás mindig egy egész korszakot meghatározó fejlesztés, különösen akkor, ha egy komplett kerékpárút bővítés is megtörténik. Célunk, hogy Nyíregyházától-Tokajon át Szerencsig lehessen kerékpározni, ezek a folyamatok is nagyon jó ütemben haladnak. Látjuk, hogy az ország más részein, ahol megépült egy kerékpárút, az mit jelent az ott élők, a turizmus és a gazdaság élénkítése szempontjából.”

Dr. Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a tokaji híd felújítása időszerű volt, hiszen óriási a teher- és személy forgalma. A híd összeköt két megyét, két tájegységet, Hegyalját és a Nyírséget, közvetlenül pedig Tokajt és Rakamazt. Fontos turisztikai jelentőséggel is bír, hiszen a kormány döntése értelmében a Tokaj és Nyíregyháza térsége kiemelt turisztikai terület lett. „Fontos hangsúlyozni, hogy a tokaji Erzsébet királyné Tisza-híd felújításával egyidőben megépült a régen várt kerékpáros konzol, amely lehetővé teszi a Nyíregyháza-Rakamaz között 2017-ben átadott kerékpárút tovább fejlesztését” – tette hozzá a képviselő.

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára elmondta: A térségben élők számára nagyon fontos, hogy immár korlátozás nélkül használhatják ezt az átkelőt. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ebben a térségben és a zempléni térségben is nagyon sok közlekedési fejlesztés zajlik. „2010 óta immár 1700 km önálló kerékpáros infrastruktúrát adtunk át és a folyamatban lévőkkel együtt ez hamarosan a másfélszeresére fog növekedni. A fejlesztések az ország teljes területén zajlanak” – tette hozzá.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hozzátette: A hídon korlátozás nélkül lehet közlekedni, azonban részben 2022 tavaszáig útpályán kívüli munkák még várhatóak. A vezérigazgató helyettes elmondta, hogy a híd mindkét oldalára egy-egy konzolszerkezetet helyeztek el, így a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságosan, a gépjárműforgalomtól elválasztva kelhetnek át a Tisza felett. A híd déli oldalán a gyalogosok kelhetnek át a konzolon kialakított gyalogjárdán, míg az északi oldalon a kerékpárút került átvezetésre. A hídépítési munkák mellett a tokaji oldalon található körforgalom beton pályaszerkezettel, fél méterrel megszélesítve került átépítésre, továbbá megépült a híd rakamazi oldalán a kerékpárút hiányzó rövid szakasza a 38. sz. főúton való átvezetéssel.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a A-HÍD Zrt. végzi nettó 1,4 milliárd forint értékben.

 

Forrás: NIF

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...