26° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
26° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

A katari foci VB stadionjait a világ legjobbjai tervezték

nov 30, 2021 | kitekintő

A 2022-es katari FIFA-világbajnokságra tervezett stadionok között olyan versenyhelyszínek is vannak, amelyeket a világ élvonalának számító Foster + Partners és a Zaha Hadid Architects terveztek.  A sporteseményre 2022 novembere és decembere között kerül sor, és ez lesz az első világbajnokság, amelyet a Közel-Keleten és az arab világban rendeznek. Most, hogy elkészült a világbajnokság legnagyobb stadionja, a Lusail, megnéztük milyen épületekben rendezik majd majd a világbajnokságot.

 

 

Lusail Stadion a Foster + Partners tervei alapján

A találóan Lusail Stadionnak nevezett stadion Lusail Cityben található, és Katar legnagyobb, 2022-es FIFA-világbajnoksági helyszíne. A stadion 80 000 férőhelyes, és a 2022-es labdarúgó-torna megnyitójának és záróünnepségének is otthont ad majd. A Foster + Partners által tervezett stadion tervezése az arab építészetből merít, tükrözve az arab és iszlám tálak és edények dekoratív mintáit. Lusail City, ahol a stadion található, egy futurisztikus új város, amely 250 000 embernek ad majd otthont, és Dohától 20 kilométerre található.

 

Stadion 974 a Fenwick-Iribarren Architects tervei alapján

A spanyol Fenwick-Iribarren Architects építésziroda által tervezett, átalakított hajózási konténerekből épített Stadium974-es stadiont a spanyol Fenwick-Iribarren Architects tervezte. A 974 újrahasznosított acél hajózási konténer egy íves négyzetbe rendeződik, és 40 000 ülőhelyet biztosít. A stadion lesz az első teljesen szétszerelhető stadion a FIFA világbajnokságok történetében. A Ras Abu Aboudban található stadion a világbajnokság alatt a 16 közé jutásig tartó mérkőzéseknek ad majd otthont.

 

Dar Al-Handasah tervezte Al Bayt Stadion

A Dar Al-Handasah által épített Al Bayt Stadion a katari és az Öböl menti nomád népek által használt „bayt al sha’ar” sátrak ihletése alapján Katar és népe történelmét juttatja eszünkbe. A sátorszerű kialakítású stadion visszahúzható tetővel rendelkezik, amely árnyékolja a szerkezetet, és a hűtőrendszerekkel együtt hűti a stadiont belülről.  A 2020-ban megnyitott stadion a labdarúgó-bajnokságok idején 60 000 ember befogadására alkalmas. A stadion az elődöntőkig bezárólag ad otthont a mérkőzéseknek. A torna után 28 000 ülőhelyet eladományoznak a fejlődő országoknak.

 

Al Thumama Stadion Ibrahim M. Jaidah tervei alapján 

Ibrahim M. Jaidah katari építész a dohai Al Thumama Stadiont a gahfiya, a Közel-Keleten a férfiak által viselt hagyományos szőtt sapka mintájára tervezte.  A 40 000 férőhelyes stadiont egy nagy “betontálban” helyezte el. A torna befejezése után a felső lelátóról 20 000 ülőhelyet eltávolítanak, és helyükre egy 60 szobás butikhotel kerül. Az Al Thumama Stadionban a torna negyeddöntőjéig rendeznek mérkőzéseket.

 

Ahmad Bin Ali Stadion a Pattern Design és a Rambolltervei alapján

A Pattern Design és a Ramboll által a korábbi Ahmad Bin Ali Stadion helyén épített stadion a lebontott épület anyagát használta fel az új szerkezetben. A stadiont világító és színváltó multimédiás képernyőkkel burkolták be. Ezeket egy fémvászon veszi körül, amely a katari építészetben jellemzően megtalálható mintákat és motívumokat ábrázol. Tervezését a homokdűnék és az iszlám építészet ihlette, és az épület a 16 közé jutásig tartó mérkőzéseknek ad otthont.

 

Oktató Stadion a Fenwick-Iribarren Architects és PatternDesign tervei alapján

A Fenwick-Iribarren Architects and Pattern Design által tervezett Oktató Városi Stadiont a köznyelvben „gyémánt a sivatagban” néven is emlegetik, és a homlokzatának geometrikus, formája a napfény hatására megváltoztatja a színét. A stadion volt az első a 2022-es katari torna stadionjai közül, amely a Global Sustainability Assessment System (globális fenntarthatósági értékelő rendszer) alapján fenntarthatósági szempontból ötcsillagos minősítést kapott. A stadion a negyeddöntőig ad otthont a mérkőzéseknek, a világbajnokság befejezése után a katari női válogatottnak és két iskolának jelenti majd a bázist.

 

Al Janoub Stadion az AECOM és a Zaha Hadid Architects tervei alapján

Az AECOM és a Zaha Hadid Architects által tervezett AlJanoub Stadion volt az első a 2022-es katari stadionok közül, amely elkészült. Dohától 10 mérföldre délre található, és 40 000 érőhelyes. A tervezést a város kikötőjében található hagyományos halászhajók vitorlái ihlették, tisztelegve Al Wakrah tengerjáró múltja előtt. A stadiont hűtőrendszerrel és behúzható tetővel is ellátták. Az Al Janoub Stadiont a legjobb 16-ba jutásért küzdő csapatok használják majd.

 

Khalifa Nemzetközi Stadion Dar Al-Handasah tervei alapján

A Khalifa Nemzetközi Stadiont a 2022-es FIFA-világbajnokságra való felkészülés jegyében újították fel és alakították át. A stadiont egy új ülőhelysorral, 12 000 ülőhellyel és új homlokzattal bővítették. Az építmény 1975-ös megnyitása óta számos sporteseménynek adott otthont, és azóta Katar nemzeti stadionjaként szolgál. Ez volt az első stadion, amely elkészült a tornára, és a harmadik helyért zajló elődöntőig ad majd otthont a mérkőzéseknek. 

 

Forrás: Foster + Partners-designed Lusail Stadiumamong eight completed Qatar World Cup venues(dezeen.com)

 

Videó az épületekről: https://youtu.be/ItLwUD-ea94

 

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...