9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Átadták a 2022-es katari foci VB új stadionját

nov 11, 2021 | kitekintő

A FIFA 2022-es futball világbajnokságra készülve felavatták Dohában a katari építész, Ibrahim M. Jaidah által tervezett, gahfiya-t (tradicionális arab sapka – A szerk.) mintázó Al Thumama Stadiont.
 

 

A 40 ezer férőhelyes stadion Doha déli részén a hatodik versenyhelyszín, amely a jövőre Katarban rendezendő világbajnokság előtt elkészült. Az Al Thumama Stadion nevet egy helyi fa után kapta, formáját tekintve pedig Jaidah, az Arab Engineering Bureau főépítésze, úgy tervezte a sportlétesítményt, hogy úgy nézzen ki, mint egy gahfiya, azaz a hagyományos, szőtt fejfedő, amelyet a férfiak a Közel-Keleten viselnek.

 

„Az éjszaka közepén felébredtem, hogy megvizsgáljam a különböző gahfiyákon lévő mintákat. Emlékszem, hogy azon az éjszakán mindenféle gahfiyát a kezembe vettem, hogy tanulmányozhassam a különböző mintákat mindegyikükön. Végül rajzoltam egy durva vázlatot, ami tetszett, és azt mondtam a mérnökeimnek, hogy ez lesz az a design, amit választunk ” – mondta Jaidah.

A tervező célja az volt, hogy a stadion egyszerre tükrözze az ország modern és hagyományos jellegét, a helyi identitás és kulturális örökség megőrzése mellett.

A kör alakú stadion fő építőeleme a beton, és a világbajnokság idején 40 000 ülőhelyet kínál majd. Fölötte és körülötte a stadion hűtési stratégiájának részeként fejfedő alakú előtető biztosít majd árnyékot a nézőknek és a játékosoknak. Ahogy a mintául szolgáló fejfedő is a hőségtől véd, úgy ez a forma a nézők naptól való védelmére is szolgál.

A jövő novemberben és decemberben esedékes világbajnokság számos helyszínéhez hasonlóan az Al Thumama Stadiont is mesterségesen hűtik. Ebben a stadionban a levegőt napenergiával működő ventilátorok segítségével hűtik, majd a pálya melletti nagy fúvókákon és a lelátókon elhelyezett rácsokon keresztül juttatják be a helyszínre.

A világbajnokságot követően a stadion kapacitását csökkentik, a felső lelátókról 20 000 ülőhelyet távolítanak el. Helyükre egy butikhotel épül, amelynek 60 szobája közvetlenül a pályára néz.

A stadion nyitó ceremóniája megtekinthető: Al Thumama Stadium Opening Ceremony | Qatar World Cup Stadium | Amir Cup | استاد الثمامة – YouTube

 

Forrás: Stadium shaped like an Arab cap opens ahead of Qatar World Cup (dezeen.com)