A Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. tervezheti közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új belvárosi campusát, amely a VIII. kerületben a Magyar Rádió volt épületegyüttesének a területén épülhet majd meg 2026-ra.
 

 

A Budapest Fejlesztési Központ és a PPKE nemzetközi építészeti tervpályázatának november 11-i budapesti eredményhirdetésén Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke közölte: az új campus 2026 tavaszára épülhet fel a Pollack Mihály tér, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Bródy Sándor utca által határolt városnegyedben. Elmondta, a pályázatra tizenegy pályamű érkezett, és az első helyezettet a bírálóbizottság egyhangúlag választotta ki.

 

Fürjes Balázs közösségi oldalán a projektről azt írta: a kétezer éves egyház és az ezeréves magyar állam együttműködésében új, 21. századi egyetemi campust építünk fel 2026-ra a pesti belvárosban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát, mert Budapest és Józsefváros: egyetemváros. Az új campus a Bölcsészet- és Társadalomtudományi és részben az Információs, Technológiai és Bionikai Kar otthona is lesz. A pályázat győztese: Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői, ők készíthetik el közösen az új campus részletes terveit.

A Pázmány campusfejlesztése összetett feladat: egyetemépítés, műemléki felújítás és városfejlesztés is egyben. Csaknem 4000 pázmányos hallgató és majd 500 oktató kap új otthont a Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben. A leendő campus tömbjét három 19. századi, impozáns, műemléki palota szegélyezi. A Festetics-palota (az Andrássy Egyetem otthona), az Esterházy- és a Károlyi-palota. Utóbbi kettő az új campusnak is része. „Ezeket megőrizzük és műemléki hűséggel felújítjuk, csak úgy, mint a Magyar Rádió korábbi épületének homlokzatát” – hangsúlyozta Fürjes Balázs. Hozzátette: a győztes terv két olyan építész munkája, akik nevéhez Budapest több ikonikus épülete és közösségi tere fűződik. Tima Zoltánnak köszönhetjük az újbudai Dorottya Udvar irodaépületét, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt és T2B mólóját, és a Kossuth tér megújítását is. Kruppa Gábor a kő és a tégla szerelmese, neve az V. kerületi szecessziós építészeti műremek, a Gresham-palota megújításáról is ismert lehet.