16° C
Ma 2024. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van.
16° C
Ma 2024. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van.
Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...

Elérhető a Bölcsőde Mintaterv Katalógus

nov 9, 2021 | praxis

November 2-ától online böngészhető a Bölcsőde Mintaterv Katalógus, ahol 45 bölcsőde helyszíni adaptálásra alkalmas mintaterve érhető el. A katalógusból a novemberben induló bölcsődeépítési pályázaton támogatást nyerő önkormányzatok és egyházak választhatnak majd. A mintatervek alapján felépülő bölcsődék minőségi életteret, 21. századi nevelési igényeknek megfelelő, kényelmes és biztonságos környezetet biztosítanak a gyermekek és a bölcsődében dolgozók számára egyaránt.
 

 

November 2-án bölcsődeépítési pályázatot hirdetett a kormány, melynek részeként elérhető a Bölcsőde Mintaterv Katalógus – a pályázatokat 2022. január 5-ig lehet benyújtani. A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében, közel 50 milliárd forintos kerettel gazdálkodó bölcsődeépítési pályázat célja a hazai bölcsődék férőhelyeinek bővítése hagyományos, családi vagy minibölcsődék létrehozásának támogatásával.

A Lechner Tudásközpont által kialakított, 45 tervet tartalmazó Bölcsőde Mintaterv Katalógus az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Kopp Mária Intézet és a Lechner Tudásközpont együttműködésében megvalósult 2019-es bölcsődei ötletpályázat nyertes pályamunkáinak továbbdolgozásával készült el.

A Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter által bejelentett bölcsődeépítési pályázatot támogató katalógus szakmailag előkészített vázlatterveket tartalmaz a pályázati körbe tartozó 3000 vagy annál nagyobb lakosú települések önkormányzatai, valamint egyházi szervezetek számára. A tervek azoknak a pályázóknak nyújtanak segítséget, akik új bölcsődét, mini bölcsődét, vagy családi bölcsődét szeretnének létrehozni és fontosnak tartják, hogy intézményük minden szempontból megfeleljen a 21. század elvárásainak mind építészeti, mind bölcsődei szakma módszertani szempontból.

A Bölcsőde Mintaterv Katalógus kialakításában a Lechner Tudásközpont együttműködött a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárságával. A 45 darab, helyszíni adaptálásra is alkalmas kiviteli szintű mintatervet tartalmazó Katalógus tervkeresőjének szűrőivel számos funkció alapján szűkíthető a találatok köre, többek között alapterület, férőhelyek, vagy csoportszobák száma szerint. Vannak kockaház-átalakítással, vagy -bővítéssel kialakítható épületek, sőt a hagyományos mellett családi, vagy mini bölcsőde létrehozására alkalmas kisebb alapterületű tervek is.

További hasznos segítséget nyújtanak a segédletek, amelyek a megfelelő terv és telek kiválasztását segítik, illetve belsőépítészeti tanácsokkal, inspirációkkal támogatják a pályázókat.

A magyar családpolitika egyik célja a kisgyermekes családok segítése, a család és a munka közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges feltételek biztosításával. Mindebben a bölcsődei hálózat fejlesztésének kiemelt szerepe van, mert a megvalósuló intézmények, szolgáltatások valós választási lehetőségeket kínálnak a kisgyermekes szülők részére. A Bölcsőde Mintaterv Katalógus a kisgyermeket nevelő magyar családok mellett a gyermekek és a velük foglalkozó nevelők számára is hasznos, mivel a mintatervekből országszerte épülhetnek modern fejlesztési és nevelési környezetet biztosító, minőségi építészetet képviselő igényes, egészséges és biztonságos intézmények, szolgáltatások.

A pályázati felhívás a https://www.palyazat.gov.hu/rrf-112-2021 oldalon érhető el.

A Bölcsőde Mintaterv Katalógusban található tervekkel kapcsolatos építészszakmai kérdésekben a Lechner Tudásközpont nyújt segítséget az rrfltk@lechnerkozpont.hu email címen.

 

Forrás: Lechner Tudásközpont

 

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...