16° C
Ma 2024. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van.
16° C
Ma 2024. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van.
Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...

Megkezdődhet a csepeli vizes élőhely tervezése

nov 5, 2021 | praxis

Fontos, a Csepel-szigetet érintő vízrendészeti, vízgazdálkodási és környezetvédelmi beruházás előkészületei kezdődhetnek meg. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megkötötte a szerződést a Csepelen tervezett új közpark területén kialakítandó vizes élőhely (úgynevezett wetland) és a kék-zöld infrastruktúrába integrált csapadékvíz gazdálkodás ellátásának tervezésére. A BFK által meghirdetett közbeszerzési pályázatra öt ajánlat érkezett, ezek közül a Realiscon Kft. ajánlatát fogadták el, s velük kötöttek szerződést. A tervezési díj 95.418.000 forint. Még idén július 12-én hirdettek közbeszerzési pályázatot a Csepeli rekreációs közpark területén kialakítandó wetland és a kék-zöld infrastruktúrába integrált csapadékvíz gazdálkodás ellátásának tervezésére az Európai Unió hivatalos lapjában, a TED-en.
 

 

A BFK Csepel északi részén egy több mint 36 hektár területű új városi közpark kialakítását határozta el. Összhangban a területre készült Mestertervvel, a közpark részeként megépül a Vizes élőhely, amely egyrészt a tervezési terület környezetében, a Weiss Manfréd út mentén létesítendő városrész burkolt és beépített felületein keletkező csapadékvizet kezeli és helyben tartja, másrészt hozzájárul a közpark biodiverzitásának növeléséhez a változatosabb élőhely létrehozásán keresztül, harmadrészt a városi mikroklíma javításában is jelentős szerepet játszik. Az északi-déli irányban kanyargó wetland funkciója, hogy a környező területen keletkező csapadékvizet helyben tartsa, azt csak a természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Ráckevei (Soroksári)-Dunába. Továbbá természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak. Emellett fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában azáltal, hogy a megfelelő pára hozzájárul a hősziget csökkentéséhez. A vízelvezetés és a kék-zöld infrastruktúra területe körülbelül 5,4 hektár, a kék-zöld-infrastruktúrán belül kialakítandó wetland, víztározó és szikkasztó területe mintegy 2,3 hektár. A kapcsolódó intenzíven beépített városnegyed csapadékvizét 10,9 hektárnyi területről kell összegyűjteni. Emellett figyelembe kell venni a park területén megvalósuló egyéb létesítmények – BMX pálya (1,1 hektár) és klubház (1100 nm), görpark (1,5 hektár), pavilonok (500 nm) – keletkező csapadék vizeinek kezelését is.

 

A Csepeli közparkot is magába foglaló Budapest Déli Városkapu Mesterterv tervdokumentációja 2020. júliusában készült el. A Mesterterv kék-zöld, wetland és közmű szakági munkarészei egy úgynevezett kék-zöld infrastruktúrát, egy új, innovatív szemléletű vízgazdálkodási megoldást határoznak meg a terület csapadékvíz kezelésre és csapadékvíz gazdálkodásra. A BFK megbízását elnyerő tervező alapvető feladata a wetland teljes körű megtervezése a szükséges víztisztító ökoszisztéma rendszer kialakításával és tájépítészeti megjelenéssel együtt, illetve a tervezési területen és a közvetlenül csatlakozó vízgyűjtő területeken a közterületek csapadékvíz elvezetési rendszerének megtervezése. Emellett a közvetlenül csatlakozó területekről, ingatlanokról (nem közterületi ingatlanokról) érkező csapadékvíz befogadása/elvezetése, továbbá ezen csapadék vizek tározása, szikkasztása, szűrése (csapadékvíz gazdálkodás) a Mestertervben meghatározott kék-zöld infrastruktúra tervezési elveinek és előírásainak figyelembevételével, valamint a tervezési feladatokkal kapcsolatos egyéb intézkedések biztosítása, szakmai támogatása. Ugyancsak feladat a wetland fenntartásához, illetve a száraz időszakokban szükséges vízpótlás vízmennyiségének meghatározása és a vízpótlás lehetséges forrásainak számbavétele, az optimális műszaki megoldás meghatározása.

A tervezési szakasz négy részre bontható: vízellátási/vízutánpótlási tervek, koncepciótervek, engedélyezési tervek (beleértve vízjogi, illetve egyéb létesítési terv), és kivitelezési tervek készítése. A nyertesnek összességében 215 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a terv csomagot elkészítse.

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...