9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Erősödő közbeszerzési verseny: átlagosan hét ajánlat érkezik egy-egy tenderre

nov 4, 2021 | piac

Ötödével, közel két és félezer milliárd forintra nőtt az idei év első kilenc hónapjában lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke 2020 azonos időszakához képest. Így a közbeszerzési piac volumenét tekintve szinte teljesen visszaállt a járvány előtti szintre. Pozitív fejlemény, hogy a verseny fokozatosan nőtt az elmúlt két évben: idén már átlagosan hét ajánlat érkezik egy-egy tenderre, míg 2019 első három negyedévében átlagosan 5,2 ajánlat jutott egy-egy közbeszerzési eljárásra. A kkv-k továbbra is tarolnak: minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 86-ot a kis- és közepes cégek nyertek.
 

 

Több mint ötödével emelkedett 2021 első kilenc hónapjában a lefolytatott közbeszerzések összértéke (2447,8 milliárd forint) a tavalyi év azonos időszakához képest (2038,5 milliárd forint), így a piac szinte teljesen visszaállt a járvány előtti szintre (2540,6 milliárd forint 2019 első három negyedévében). A Közbeszerzési Hatóság közzétette az idei év első három negyedére vonatkozó piaci gyorsjelentését, mely szerint összesen 5625 közbeszerzési eljárást folytattak le a szereplők idén szeptember végéig, mely közel 200 db-bal meghaladja a 2020 azonos időszakában tapasztalt adatot (5427 db).

2021 első három negyedévében változatlanul az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzések tárgyát tekintve, hiszen a közbeszerzési eljárások 40,2%-át, értékének pedig 56,8%-át tették ki. Az eljárások 32,5%-át, érték szerint pedig 20,6%-át az árubeszerzések alkották, míg az eljárások további 27,3%-át, érték szerint pedig 22,6%-át a szolgáltatás-megrendelések jelentették, hasonlóan, mint az idei első féléves időszakban. Az építési beruházások közbeszerzéseinek száma és értéke tovább növekedett, ugyanis kb. 150 darabbal több eljárás volt ehhez köthető, mint a 2020. év azonos időszakában, értékük pedig közel 300 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi első háromnegyedéves adatot.

 

Nőtt a verseny, egyre több a pályázó

Az első három negyedévben tovább erősödött a verseny a közbeszerzések terén: 2021. első kilenc hónapjában átlagosan 7 db ajánlatot adtak be eljárásonként, míg 2020 ugyanezen időszakában 6,3, illetve 2019 első kilenc hónapjában 5,2 db volt ez a mutató, az utóbbi két évben folyamatos növekedés tapasztalható tehát ezen a téren. Ezzel párhuzamosan az ún. egyajánlatos eljárások – azok a tenderek, amelyeken mindössze egyetlen pályázó indul – száma és összértéke is csökkent. 2019-ben még 1305 db ilyen eljárást folytattak le, 524,9 milliárd forint összértékben, míg idén eddig 1018 db egyajánlatos eljárásra került sor, 350,1 milliárd forint összértékben.

„A közpénzfelhasználás hatékonysága és költséghatékonysága terén is nagyon pozitív fejlemény, hogy a verseny az utóbbi időszakban erősödött a szigorú követelményeket támasztó közbeszerzési eljárásokban. Egyre több gazdasági szereplő érzi magát felkészültnek arra, hogy sikerrel vegyen részt a tendereken, ez egyrészt a Közbeszerzési Hatóság által folytatott piaci edukációs tevékenység kapcsán is jó visszajelzés, másrészt azt is jelzi, hogy a magyar vállalkozások általánosságban is egyre érettebbek, felkészültebbek. Ezt támasztja alá az is, hogy ma már a közbeszerzések közel 90%-ában vesz részt nyertesként kis-, illetve középvállalkozás, melyek a magyar gazdaság motorját jelentik és a foglalkoztatás oroszlánrészét adják”hívta fel a figyelmet dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A Közbeszerzési Hatóság aktuális gyorsjelentése szerint 2021 első három negyedévében minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 86 db-ot a kkv-k nyertek, ami közel ugyanannyi, mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 66 forintot a kkv-k vittek, ami 3-mal több, mint 2020 első három negyedévében. A kkv szektor hazai közbeszerzésekben betöltött szerepét továbbra is jól szemlélteti, hogy az idei első három negyedévben a nyertes kkv-t tartalmazó eljárások értéke kb. 100 milliárd forinttal meghaladta a koronavírus-járvány előtti időszakban mért 2019. évi azonos időszakra vonatkozó adatot.

 

Kiemelt cél a fenntarthatóság erősítése a közbeszerzések terén

A Közbeszerzési Hatóság kiemelt célja, hogy szemléletformálással és tudásmegosztással segítse az ajánlatkérőket és ajánlattevőket.  Az elmúlt években a szervezet egyre több elemmel bővülő, mára már széleskörű és átfogó programot – Fenntartható Magyarországért Program – alakított ki annak érdekében, hogy a fenntarthatósági szempontok minél inkább érvényesülhessenek a hazai közbeszerzésekben.

A környezetvédelmi és a szociális szempontot tartalmazó közbeszerzések számának aránya 2021 első három negyedévében továbbra is mérsékelt növekedést mutatott az előző év azonos időszakához viszonyítva, és bár egyelőre még nem haladta meg a két évvel korábbi szintet az idei első három negyedévben, kedvező tendencia, hogy a koronavírus-járványt követően az ajánlatkérők továbbra is jelentős arányban bonyolítanak le zöld- illetve szociális szempontot tartalmazó közbeszerzéseket, melyek értékaránya is hasonló szintet ért el, mint az előző év azonos időszakában. A Közbeszerzési Hatóság célja, hogy a közbeszerzések terén minél inkább érvényesüljenek a fenntarthatósági szempontok, amelyek a környezetvédelem, a klímavédelem és a gazdasági fenntarthatóság erősítéséhez is hozzájárulhatnak.