A Jakob+MacFarlane és a T.ark építészstúdiók egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású, Living Landscape névet viselő, keresztrétegelt faépületet tervezett, amely egy hulladéklerakó területét fogja átalakítani Izland fővárosában. A 26 ezer négyzetméteres vegyes használatú épület a tervek szerint 2026-ra készül el, és Izland legnagyobb faépülete lesz.
 

 

A fejlesztés célja, hogy új életet adjon a szennyezett tájnak, és prototípusként szolgáljon a hasonló jövőbeli fejlesztésekhez Reykjavíkban. „A projekt újrateremti az autentikus természeti táj egy darabját a szennyezett terület tetején, hogy kompenzálja az évek óta tartó szennyezést, meggyógyítva az ember által okozott károkat” – nyilatkozta a projektről a Jakob+MacFarlane képviselője.

 

A projekt a Reinventing Cities verseny 49 nyertes projektje között van, melyek mindegyike a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálására ösztönöz az éghajlatváltozásról szóló 2015-ös párizsi megállapodás céljainak elérése érdekében. A Jakob+MacFarlane és a T.ark a nettó nulla kibocsátást tűzte ki célul, ami azt jelenti, hogy a tervezés során minden lehetséges kibocsátást kiküszöbölnek, és a szén-dioxid légkörből való eltávolításával ellensúlyozzák azokat, amelyeket nem lehet elkerülni, és ezt részben előregyártott keresztrétegelt fa (CLT) szerkezet alkalmazásával érik el. „A CLT szerkezet csaknem 80%-kal csökkenti a külső falak szén-dioxid-kibocsátását az Izlandon használt tipikus betonszerkezethez képest” – magyarázta a stúdió. A Living Landscapes üzemeltetési szén-dioxid-kibocsátása várhatóan minimális lesz a magas szintű szigetelésnek, valamint a hulladékhő-visszanyerő rendszerek és a termosztát-vezérelt padlófűtés használatának köszönhetően. A szükséges energiát egy meglévő távhő- és távhőhálózatból fogják biztosítani, amelyet megújuló vízenergia és geotermikus energiaforrások táplálnak.

A régi hulladéklerakó helyreállítása szintén a terv kulcsfontosságú része. Lesz egy hullámzó tetőkert és egy farm, valamint egy nagy központi udvar, amelyet a lakók közös parkjának terveztek. Az udvart izlandi tájak mintájára alakítják ki, sziklák, víz és növények keverékével, ami a remények szerint bátorítja a rovarokat és a madarakat, hogy elfoglalják a területet.  „Célunk, hogy lehetővé tegyünk egy teljesen működő helyi ökoszisztémát, amely földből és sziklákból, vízből és növényekből, rovarokból, illetve madarakból áll. A geotermikus hő által a fagyástól védve ez a zöld oázis saját mikroklímát alakít ki, és remélhetőleg az élet új generátorává válik” – mondta a Jakob+MacFarlane.

 

Forrás: “Largest wooden building in Iceland” to occupy landfill site in Reykjavík (dezeen.com)