15° C
Ma 2023. május 28., vasárnap, Emil és Csanád napja van.
15° C
Ma 2023. május 28., vasárnap, Emil és Csanád napja van.

A fenntartható városi mobilitást népszerűsítő program zárul Szegeden

okt 18, 2021 | országjáró

Négyéves, uniós támogatással megvalósuló, a fenntartható városi mobilitást népszerűsítő program zárul le az év végén Szegeden – közölte Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester október 18-án.
 

 

A politikus a program keretében kifejlesztett töltőbicikliket (charging bike) bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a felmérések szerint Szegeden a városon belüli helyváltoztatások kétötöde kapcsolódik a munkába vagy iskolába járáshoz. Az önkormányzat a város 11 nagy munkaadójával összefogva indította el a SASMob projektet, melyhez 3 millió euró (1,08 milliárd forint) közvetlen uniós támogatást nyert el. A programhoz indulása óta 16 újabb vállalkozás és intézmény csatlakozott – tette hozzá az alpolgármester.

A projekt keretében forgalom- és utasszámfigyelő szenzorokat fejlesztettek és telepítettek a városban, valamint a közösségi közlekedés járművein és megállóiban. A helyi igényeknek megfelelően kerékpártárolókat építettek az intézményeknél és vállalkozásoknál, jegyautomatákat telepítettek és buszmegállókat alakítottak ki. Fontos volt a szemléletformálás is, amely a közösségi és kerékpáros közlekedés használatát népszerűsítette a cégeknél – emelte ki Nagy Sándor.

 

Mészáros Attila, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karának tanszéki mérnöke elmondta, a szemléletformáló kezdeményezések egyikeként fejlesztették ki a töltőbiciklit. A hagyományos szobakerékpár átalakításával létrehozott eszköz egyszerre két telefon, táblagép vagy laptop töltésére alkalmas. A biciklikhez generátort illesztettek, amelyhez töltésszabályozó áramkört kapcsoltak, a rendszert pedig úgy hangolták, hogy az arra alkalmas eszközök akár fél óra alatt feltölthetők így. Az eszközhöz wifi-modult is kapcsoltak, tekerés közben az okos eszközön nyomon követhető a pillanatnyi sebesség, a megtett út és a termelt energia. A két töltőbiciklit az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában helyezték el, ahol bárki használhatja azokat. (MTI)

 

Nyitókép: Mészáros Attila, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának tanszéki mérnöke a töltőbicikliket (charging bike) bemutató sajtótájékoztatón az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (MTI/Rosta Tibor)