10° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
10° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Színes napelemekkel kápráztat el a holland pavilon a Dubai Expon

okt 13, 2021 | kitekintő

A Dubai Expo fenntarthatósági körzetében található a V8 Architects által tervezett holland Biotope pavilon, mely egy önfenntartó miniatűr világ: saját maga termeli a vizet, az energiát és a terményeket.
 

 

A pavilon kulcsa a napelemekben rejlik, melyek másként működnek és másként is néznek ki, mint a hagyományosak, és az energiamegtérülési idejük mindössze néhány hónap. Összehasonlítva tehát ezt a harmadik generációs szerves vékonyfilmes technológiát a monokristályos vagy polikristályos cellákkal, -amelyekkel a tetőkön találkozhatunk- lényegesen különböző napelemekről beszélünk.

A napelemeket a holland Biotóp pavilon tetején helyezték el, ahol kettős szerepet töltenek be: egyrészt a kiállítás energiaellátását biztosítják, másrészt beengedik a napfényt a térbe. A panelek rózsaszín és kék színű mintázattal rendelkeznek, és árnyalt fényt vetítenek a térben tartózkodó látogatókra. A napelemek színei olyan hullámhosszon – 400 és 700 nanométer között – engedik be a fényt, amelyre a növényeknek a fotoszintézishez szükségük van. Ráadásul amellett, hogy energiát biztosítanak a pavilon számára, a kiválasztott színeknek a pavilon hűtésében is szerepük van. A napelemek az Armor Asca gyártó színes, szerves fotovoltaikus elemeit használják, és fényelnyelő szerves színezékek felhasználásával készülnek, titán-dioxid nanoanyag borítással, hogy a napfényt elektromossággá alakítsák. További különlegességük, hogy vékony, rugalmas és újrahasznosítható PET-fóliára nyomtatják őket, amelyek a szállítás során feltekerhetők, és könnyedén szétszerelhetők.

A napelemeket Amszterdamból szállították Dubai-ba, és a pavilon tetejének üvegére gördítették, majd egy második üveglappal fedték be őket, és elektromosan összekapcsolták egy helyi akkumulátorral, amely a pavilon energiaellátását biztosítja. Az Expo után a napelemek egy még nem ismertetett új helyre kerülnek, míg a fóliát tartalmazó üveg a pavilon körforgásos szellemiségének megfelelően visszakerül a gyártójához.

 

 

Az olimpiához hasonlóan a Dubai Expo 2020 is megtartotta nevét annak ellenére, hogy a pandémia miatt 2021. október 1. és 2022. március 31. között látogatható.

 

Forrás: Marjan van Aubel creates colourful solar panel skylight for Dubai Expo (dezeen.com)