Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Dunaújvárosi Egyetem, a Hunatom Zrt. és a Framatome Kft., a szándéknyilatkozat az atomenergetikai oktatásban, a kutatás-fejlesztésben és az új technológiák bevezetésében való együttműködést szorgalmazza.
 

 

Az együttműködés keretében először azt vizsgálják meg, miként illeszthető be a Framatome által kínált, az atomerőmű-építés helyszíni munkáinak minőségügyi ellenőri szakképzése a Dunaújvárosi Egyetem oktatási struktúrájába. Például a Framatome tulajdonosa, az EdF erőműépítésen dolgozó munkavállalóitól elvárja a képzés elvégzését. A Hunatom Innovációs és Gazdaságfejlesztési Zrt. elnök-vezérigazgatója, Berki Ferenc kifejtette: a társaság legfontosabb célja, hogy az atomenergetikai tárgyú magyar innovációk menedzselésével szerzett eddigi tapasztalatokat összegezze, a paksi beruházást irányító szervezet szervezési, beruházási, vagyonműködtetési és kutatási tevékenységét segítse, ráruházott esetekben irányítsa. A Dunaújvárosi Egyetem célja, hogy a magyar felsőoktatásban kulcsszerepet töltsön be a nukleáris oktatás és képzés népszerűsítő, tudományszervező területén. A megkötött együttműködés ezt erősíti és alapozza meg.

A szerződés alapján a felek erősíteni kívánják az együttműködést az atomenergia békés felhasználása terén, különösen az oktatás és képzés, a kutatás-fejlesztés és új technológiai innovációk területén. Az együttműködés része a tapasztalat- és információcsere, illetve konkrét magyarországi képzési és oktatási programok kidolgozása és adaptálása, például speciális alapvető/alap tanfolyamok, illetve a BSc és az MSc programokhoz kapcsolódó képzések megvalósítása. (MTI, fotó: Dunaújvárosi Egyetem)