18° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
18° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

Az ABB piacra dobja a világ leggyorsabb elektromosjármű-töltő berendezését

szept 30, 2021 | kitekintő

Az ABB piacra dobja innovatív all-in-one elektromosjármű-töltő berendezését, mely a piac jelenleg leggyorsabb töltője. Az ABB új Terra 360 típusú modulrendszerű töltőberendezése egyszerre akár négy gépjármű töltésére is alkalmas a dinamikus teljesítményelosztás elve alapján. Ez azt jelenti, hogy a jármű vezetőjének nem kell várakoznia, ha valaki előbb ér oda a töltőállomásra – egyszerűen beáll egy másik töltőcsatlakozóhoz.
 

 

Az új töltőberendezés által leadott maximális teljesítmény 360 kW, és legfeljebb 15 perc alatt képes teljesen feltölteni bármilyen elektromos járművet, amivel az érintett felhasználók igen széles és változatos körének igényeit elégíti ki, legyen szó gyorstöltésről vagy az akku részleges utántöltéséről, mialatt a jármű vezetője beugrik a közeli élelmiszerboltba.

„Azon túl, hogy a kormányok hivatalos energiapolitikája a klímaváltozás ellen folytatott küzdelem jegyében világszerte segíti az elektromos járművek terjedését és a töltőhálózatok kiépülését, minden eddiginál nagyobb igény mutatkozik az elektromos járművek töltését biztosító infrastruktúra, ezen belül is leginkább a gyorsan, kényelmesen és könnyen üzemeltethető töltőállomások iránt” – fogalmazott Frank Muehlon, az ABB E-Mobilitás Divíziójának vezetője. – A legkülönfélébb igényeknek megfelelő töltési lehetőségeivel a Terra 360 adja kezünkbe e kereslet kielégítésének és az e-mobilitás egyre gyorsuló globális elfogadottságának kulcsát.

„Izgalmas nap ez az ABB számára, mely az elektromos járművek gyorstöltésének globális piacvezetőjeként kulcsfontosságú szerepet tölt be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom létrejöttében” – mondta Theodor Swedjemark, az ABB kommunikációs és fenntarthatósági vezetője. Minthogy a közúti járműforgalom a globális CO2-kibocsátás egészének közel egyötödét teszi ki, ezért az e-mobilitásnak döntő szerep jut a párizsi klímacél megvalósításában. Jó példával is szeretnénk elöljárni, éppen ezért a több mint 10 ezer járművet számláló teljes flottánkat emissziómentes járművekre cseréljük le.

Az Európában 2021 végén, míg az USA-ban, Latin-Amerikában, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térségben 2022-ben kereskedelmi forgalomba kerülő Terra 360 típusú járműtöltő berendezést az elektromos járművek vezetőinek mindennapi igényeit és elvárásait szem előtt tartva terveztük meg. A Terra 360 az ABB E-Mobilitás által eddig kiépített berendezések gazdag helyszíni tapasztalataira támaszkodva a töltés minden korábbinál nagyobb sebességét kényelemmel párosítja, és mindezt némi családias jelleggel fűszerezi.

A berendezés innovatív jelzőfényes rendszere végigvezeti a felhasználót a töltés folyamatán, továbbá kijelzi az elektromos jármű akkumulátorának mindenkori töltöttségi állapotát (SoC) és az optimális töltöttségi szint eléréséig hátralevő időt. A világ leggyorsabb elektromosjármű-töltő berendezése kerekesszékkel is megközelíthető, és ergonomikus kábelkezelő rendszere segít a vezetőnek gyorsan, ugyanakkor minimális erőfeszítéssel csatlakoztatni járművét.

Azon túl, hogy a töltőállomásokon, a kiskereskedelmi létesítmények, sőt kisboltok környékén telepített Terra 360 típusú töltőberendezések tökéletesen kielégítik a magántulajdonú EV-járművezetők igényeit, a céges környezetben kiépített töltők a flottajárművek, ezen belül a személygépkocsik, a furgonok és a tehergépkocsik töltésére is alkalmasak. Ilyen módon akár négy jármű éjszakai töltése mellett a tulajdonosok az elektromos járművek gyors nappali utántöltését is rugalmasan elvégezhetik. Mivel a Terra 360 típusú töltőberendezésnek kicsi a helyigénye, ezért azokban a depókban és parkolókban is kiépíthető, ahol a legfőbb érték maga a hely.

A Terra 360 töltők teljesen személyre szabhatók. A berendezést megvásárló cégek igény szerinti fóliázással, illetve a LED-es égősorok színének megváltoztatásával tudják a maguk arculatához igazítani annak külső megjelenését. Videók lejátszásához és képek megjelenítéséhez a berendezésbe egy 27”-os reklámképernyő is beépíthető.

Az elektromos járműveket kiszolgáló infrastruktúra terén világelső ABB teljes körű töltési és energetikai megoldásokat kínál az elektromos személygépkocsik, az elektromos és hibrid buszok, furgonok, tehergépkocsik, hajók, valamint a vasút számára. Az ABB még 2010-ben jelent meg az e-mobilitás piacán, és mára 460 000-nél is több elektromos járműtöltő berendezést – ezen belül 21 000 DC gyorstöltőt és 440 000 AC-töltőt – adott el a világ több mint 88 piacán, a Chargedot-on keresztül történt értékesítést is beleértve.

Az ABB nagy teljesítményű töltőberendezéseinek telepítése már olyan nemzetközi töltőberendezés-üzemeltetők bevonásával is zajlik, mint az IONITY és az Electrify America.

 

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...