Indul az Európai Űrügynökség (ESA) magyarországi üzleti inkubációs programja, a megnyitót a programot vezető Design Terminál szeptember 9-én tartotta Budapesten.
 

 

A megnyitón Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos kiemelte: a dimenzióváltás kapujába érkezett a szektor. Felidézte, hogy Magyarországon az űrkutatás és az ehhez kapcsolódó űrtevékenység legalább 75 évre nyúlik vissza, ezalatt folyamatos és magas szintű teljesítményt nyújtott a szektor, illetve az ott dolgozó tudósok és mérnökök. A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy augusztusban a kormány elfogadta Magyarország űrstratégiáját. Ferencz Orsolya úgy fogalmazott: mindenki napi szinten kapcsolatban van a világűrrel az eszközein, az igénybe vett szolgáltatásokon keresztül. Rámutatott: a szektor kiemelten fontos, folyik a második űrverseny, egy felelős országnak ebben része, szerepe, feladata van. Magyarország erre vállalkozik, ennek részeként indul el az ESA magyarországi inkubációs programja.

Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője elmondta: a program keretében induló vállalkozásokat (startupokat) támogatnak 12-24 hónapig, a programba bekerülők 50 ezer eurót is kaphatnak, amelyet kutatásra fordíthatnak. Emellett a többi között iparági szakértők segítik őket, üzleti mentorálást és technikai támogatást is igénybe vehetnek. A Design Terminál tájékoztatója szerint az ESA BIC Hungary fő célja sikeres űripari startupok fejlesztése, valamint egy űripari közösség létrehozása és megerősítése Magyarországon. A programba startupok és természetes személyek jelentkezhetnek olyan termékkel, folyamattal vagy szolgáltatással, amely egy új technológiai találmányon alapul, vagy egy már létező technológia újszerű alkalmazása. (MTI)