Az országban elsőként nyílt vállalkozói, kamarai és oktatási intézményi együttműködésben megvalósított építőipari ágazati központ Keszthelyen, ahol a középfokú oktatás mellett a felnőttképzésnek is helyet adnak.
 

 

A Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközpont augusztus 27-i átadásán Csótár András, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója felidézte, hogy két évvel ezelőtt, a szakképzés átalakításakor vált lehetővé ágazati képzőközpontok kialakítása. Ennek keretében a duális képzésben résztvevő kis- és középvállalkozók közösen alakítanak ki képzőközpontot, ahol 8-12 fős csoportokban zajlik az oktatás.

Keszthelyen az Asbóth iskola jellemzően kőműveseket és festőket képez, de olyan hiányszakmákat is szeretnének oktatni, mint az ács, a tetőfedő, a bádogos. Terveik között szerepel, hogy magasépítő technikusokat is képezzenek a későbbiekben – tette hozzá az igazgató.

Papp Sándor, az újonnan létrehozott képzőközpont ügyvezető igazgatója kifejtette: a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a ZSZC együttműködésével öt Keszthely térségi vállalkozás alapította – és hét további támogatta – a képzőközpontot, amelynek többségi tulajdonosa a Tudor Kft. Ez utóbbi biztosította az épületet, az eszközöket és a gépparkot is. Jelezte, hogy nagy hiány van jól képzett szakmunkásokból, illetve irányítani képes művezetőkből, ezért is tartják fontosnak nemcsak a szakképzést, hanem a technikusok oktatását is.

Szabó Károly, a ZSZC kancellárja arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi szakképző iskola, a vállalkozások és a szakképző centrum közösen erősíti a középfokú gyakorlati képzést, ugyanakkor részt vállal a felnőttképzésben is. Keszthelyen ez már a második ágazati képzőközpont, miután nemrég kezdődött el a vendéglátóipari képzésben is hasonló intézmény kialakítása.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, valamint Nagy Bálint, Keszthely polgármestere egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a vendéglátás és az agrárszektor mellett az építőipar a legjelentősebb ágazat Keszthelyen és környékén. Úgy vélekedtek, hogy a vállalkozások együttműködése az egész térség számára eredményt jelent. (MTI)