Az Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja az elmúlt hat hónapban mintegy ötven alkalommal tört ki, melynek következtében 30 méterrel nőtt a magassága – derült ki műholdfelvételekből.
 

 

Az Etna négy csúcskrátere közül a legfiatalabb és legaktívabb – a dél-keleti kráter – most a vulkán legmagasabb része, amely 3357 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Ez a feljegyzett adatokkal összevetve rekord érték – adta hírül a szicíliai Cataniában, az Etna lábánál található Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV).

A dél-keleti kráter hirtelen növekedése a 2021. február 16-a óta bekövetkezett mintegy 50 kitörés eredménye: ezek vezettek a vulkán alakjának “feltűnő átalakulásához” – jelentette az INGV. A tudósok a növekedést a Pléiades földi képalkotó műholdak által július 13-án és július 25-én készített felvételek elemzése során fedezték fel. Az adatok bizonytalansága körülbelül 3 méter – tette hozzá az INGV.  Az eredmények tükrében a dél-keleti kráter most magasabb, mint a „nagy testvére”, az észak-keleti kráter, amely az elmúlt 40 évben az Etna legmagasabb csúcsa volt.

Miután az észak-keleti kráter 1980-ban és 1981-ben kitört, elérte a maximális magasságát, amely 3350 méter volt. Ez a magasság azonban az évek során csökkent, ahogy a kráter szélei beomlottak. 2018 nyarán az északkeleti kráter magassága 3 326 méter volt.

A NASA Föld-megfigyelőközpontja szerint az Etna vulkán a feltételezések szerint tenger alatti vulkánként indult, amely kitörésekor lassan nőtt a tengerszint fölé, újra és újra, fokozatosan növelve magasságát a megszilárdult lávával. Ma már nagyrészt a 300.000 évvel ezelőtti kitörésekből származó történelmi lávafolyamok borítják.

 

Az Etna csúcsának digitális 3D nézete itt látható: Volcanic Eruptions Ongoing in Italy – YouTube

 

Forrás: Mount Etna is 100 feet taller than it was 6 months ago | Live Science