9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Az agilis vezető

júl 19, 2021 | könyv

A mai változó, bizonytalan, komplex és kevésbé egyértelmű világban a cég- és vállalatvezetők számára komoly kihívás, hogy a szervezeti stabilitást megőrizve a termelékenységi mutatókat pozitív irányba kormányozzák. Ahhoz, hogy folyamatosan értékeljék helyzetüket, az elvárt igények szerint visszacsatoljanak, végrehajtsák stratégiáikat, s mindeközben megőrizzék tettrekészségüket és annak képességét, hogy a külső körülmények hatására erőfeszítéseiknek rövid idő alatt új irányokat és célokat szabjanak, az agilitás képessége ad segítséget. Az agilitás ugyanis lehetővé teszi számukra, hogy gyors, rugalmas válaszokat és testreszabott alternatívákat kínáljanak az eddig soha nem látott gyorsasággal végbemenő változásokhoz – állítja a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent Az agilis
vezető – Hogyan hozzunk létre agilis vállalkozást a digitális korban?
című kötet szerzője, Simon Hayward, a vezetői tanácsadások terén elismert Cirrus tanácsadó vállalat alapító ügyvezetője, a melbourne-i Alliance Manchester Business School tiszteletbeli professzora.

Az agilitás egyúttal olyan munkamódszert is jelent, mely nagy hangsúlyt helyez a munkakörnyezet pszichológiai szempontú, támogató közegére, a prioritások megalkuvásoktól mentes képviseletére, a döntések optimális mértékű átruházására, és nem utolsósorban a fogyasztók viselkedésének kutatására. Simon Hayward hangsúlyozza: az agilis vezetés egyik kulcsfontosságú előnye, hogy felgyorsítja az innovációt és a fejlődést, középpontjában pedig a tanulás áll, hiszen a mélyen gyökerező tanulási kultúra nélkülözhetetlen a termelékenység fokozásához, emellett képes elhárítani a teljesítés útjában álló akadályokat. Az ajánlott kötet tehát a tanulás, innováció és fejlődés közötti kapcsolatok összefüggéseit rajzolja ki a vezető szemszögéből.