16° C
Ma 2024. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van.
16° C
Ma 2024. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van.
Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...

Letették az M6 autópálya befejező szakaszának alapkövét

júl 13, 2021 | országjáró

2024 elejére az M6 autópálya eléri az országhatárt. A Bóly és Ivándárda között hiányzó 20 kilométeres szakasz alapkőletételi ünnepségén Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője és Nyul Zoltánt, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese mondott beszédet.
 

 

Február óta zajlik a munka az M6 autópálya országhatárig tartó szakaszánál. A régészeti feltárások lassan befejeződnek. A nagytömegű fölmunkák – humuszleszedés, töltésépítés, bevágás készítés – időszaka következik. Ezek mellett megkezdődik a műtárgyak építéséhez szükséges próbacölöpök építése is. A Bóly és Ivándárda (országhatár) közötti 20 kilométeres szakasz 26,6 méteres koronaszélességgel, középen fizikai elválasztással és burkolt leállósávval készül. A tervezési sebesség 130 km/óra.

Az érintett szakaszon három külön szintű csomópont épül, az M6-M60 elválási, a Bóly-Kelet és a villányi csomópont. Létrejöttükkel olyan környező települések becsatlakozása valósul meg a gyorsforgalmi úthálózatba, mint például Villány, Töttös, Lippó, Nagynyárád, Ivándárda, Szajk, Bóly és Bezedek.

A beruházás 16 műtárgy megépítését tartalmazza, melyek közül a legjelentősebbek a Villány-Mohács MÁV vasútvonalon átvezető híd, a völgyhidak a Majsi-vízfolyás és a Szilvás-patak felett. Ezeken felül komplex pihenőhely létesül Nagynyárádnál, komplex ellenőrzőhely Ivándárda mellett és mérnökségi telep Babarcon.

A fejlesztés célja a dunamenti és a mohácsi térség közlekedésének javítása mellett az Észak- és Dél-Európa közötti tranzitforgalom biztonságos és gyors kiszolgálása. Az M6 autópálya országhatárig vezető, mintegy 20 km hiányzó szakaszának megépítésével teljeskörűen megvalósul az Adriai- és Balti-tenger térsége közötti közúti kapcsolatot biztosító TEN-T folyosó magyarországi nyomvonala.

 

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: A kormány korábban sosem látott nagyságrendű fejlesztéseket hajt végre rendkívüli tempóban a hazai közúthálózaton. A gazdaságélénkítést is megalapozó kiemelt szakpolitikai törekvéseink a megyei jogú városok négysávos bekötése és az autópályák, autóutak elvezetése az országhatárokig. Míg 2010-ben három országhatár volt elérhető négysávos úton, jelenleg már hétnél tartunk. A következő évtized közepére minden megyei jogú városba és tizenegy határállomásig juthatunk el gyorsforgalmi utakon.

Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Az épülő autópálya Baranya legnagyobb beruházása. Megteremti a kapcsolatot dél felé a térség országaival. Mohács logisztikai szerepét erősíti a hármashatár térségében, az épülő közforgalmi kikötővel, és a kiviteli tervezés fázisában lévő, tervezett Dunai-híddal együtt.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese a projekthez kapcsolódó villányi csomópont megépítéséről a következőket mondta: A villányi bekötőút az M6 autópálya (villányi csomópont) és a Villány elkerülő keleti csomópontja közötti szakasz kapcsán előzetes vizsgálati dokumentáció, illetve engedélyezési és kiviteli terv készül. A 9 km hosszú, 2×1 sávos szakaszon 3 db csomópont (M6 autópálya villányi csomópontjához való csatlakozás, villányi elkerülő út keleti körforgalmi csomópont, mároki bekötő út csatlakozása), továbbá 1 db műtárgy (Mároki-vízfolyás felett) tervezése van folyamatban. A tervező a munkát megkezdte. Végleges tervekkel 2022 végére kell rendelkeznie.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg. A kivitelezést a S-D 2020 M6 Konzorcium végzi nettó 88,6 milliárd forint értékben, a tervező az Unitef 83 Zrt. és a Főmterv Zrt.

 

Forrás: NIF

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...