Az Európai Bizottság kedden elfogadta a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramjának 2021-2022-re szóló munkatervét, amelyben 14,7 milliárd euróval támogat olyan területeket, amelyek elősegítik a kettős – zöld és digitális – átmenetet az Európai Unióban.
 

 

A beruházásokat, az európai kutatókat ösztöndíjak, képzés és csereprogramok révén támogatják, és hatékonyabb európai innovációs ökoszisztémákat építenek ki, illetve világszínvonalú kutatási infrastruktúrákat hoznak létre.

A program mintegy 5,8 milliárd eurót fektet be a kutatásba és az innovációba, hogy támogassák az európai zöld vállalkozásokat a klímasemlegesség elérésében 2050-re, 4 milliárd eurót irányoz elő az alapvető digitális technológiák fejlesztésére, és további 1,9 milliárd eurót a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításának elősegítésére.

A Horizont Európa 2021-2022-es munkaprogramja továbbá beruházásokat készít elő olyan területeken, mint a biológiai sokféleség, a környezeti megfigyelések, az óceánkutatás vagy a globális egészségügy, valamint célzott intézkedéseket tartalmaz az együttműködés támogatására és megerősítésére többoldalú kezdeményezések révén. (MTI)