21° C
Ma 2023. szeptember 25., hétfő, Eufrozina és Kende napja van.
21° C
Ma 2023. szeptember 25., hétfő, Eufrozina és Kende napja van.
Csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon

Csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon

Magyarországon már csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak – közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob)...

Magyarországon indul Európa első, használt klímagáz-kereskedési platformja

máj 19, 2021 | piac

A RETRADEABLES Európa első F-gáz piactere, amely a használt klímagázok kereskedését teszi lehetővé. Az EU által finanszírozott Life3R projekt keretében létrehozott RETRADEABLES a visszanyert klímagázok körforgásban tartásával fenntartható alternatívát kínál a hűtőközeg-ellátás biztosítására. A Magyarországon most elindított RETRADEABLES az egyedüli európai online platform, amely a visszanyert hűtőközegek körforgásos gazdaságán alapul.

 

Fenntartható körforgásos üzleti innováció a HVAC-R szektor hazai szereplői számára

Magyarország elsők között vezeti be a RETRADEABLES-t, azaz a használt hűtőközegek körforgásban tartását elősegítő piacteret. Az F-gáz (klímagáz) kifejezés olyan mesterséges eredetű hűtőközegek csoportjára utal, amelyet például ipari, kereskedelmi HVAC-R (hűtő, fűtő, szellőztető és légkondicionáló) alkalmazásokban használnak fel. Az Európai Uniós szakpolitikákkal összhangban — ideértve az Európai Zöld Megállapodást, a körforgásos gazdaság megvalósítását, a hulladék-keretrendszert, illetve az F-gáz-szabályozást — a RETRADEABLES értéket ad a lefejtett klímagáz-készleteknek, üzletileg is indokolttá teszi az újrafelhasználást, így ösztönözve a használt klímagázok visszanyerését, újrahasznosítását, illetve regenerálását. Mivel az európai F-gáz-szabályozás nyomán a felhasználható volumen fokozatosan csökken, az élettartam meghosszabbításával a RETRADEABLES fenntarthatóvá teszi a visszanyert klímagázok felhasználását, így támogatva az üzleti, társadalmi és környezeti elvárásokat, valamint tovább csökkentheti az F-gázok illegális légkörbe jutását is.

 

Partnerség az újrafelhasználás előmozdítására

A Life3R projektet az Európai Unió LIFE programja társfinanszírozza. A RETRADEABLES mögött álló konzorciumot uniós tagállamok szakértői alkotják, így a Daikin Airconditioning Central Europe GmbH, az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem (NTUA) és a MAT4NRG GmbH (The Society for Materials and Energy Applications). A hivatalos, virtuális projektindító eseményen a konzorciumi tagok mutatták be a kezdeményezés célját és a platform működését. A piactér a használthűtőközeg-tulajdonosokat köti össze az újrahasznosítási képességekkel, szándékkal, jogosítvánnyal rendelkező vállalatokkal. Miután a szabványoknak megfelelően újrahasznosítják vagy regenerálják a klímagázt, az újra felhasználhatóvá válik az iparág számára.

 

„A lefejtett klímagáz-készletek újrafelhasználása a magyar HVAC-R szektor számára is egyre fontosabb, hiszen ezzel támogatjuk a megnövekedett kereslet kielégítését, a kereslet-kínálat kiegyensúlyozását. A platform valós piacot teremt, átláthatóságot biztosít, és együttműködést tesz lehetővé, hiszen a használt hűtőközegeket értékes erőforrásként ismeri el. Nagy izgalommal várjuk a RETRADEABLES magyarországi indulását, hiszen a projekt nagymértékben hozzájárulhat a 2050-es karbonsemlegességi célok eléréséhez. Reméljük azt is, hogy más európai országok is követik példánkat, és csatlakoznak a kezdeményezéshez” — mondta Zuggó Balázs, a Daikin Hungary ügyvezető igazgatója.

 

Magyarország az első három ország egyike, ahol a RETRADEABLES projekt elindult. A platform európai bevezetése gyorsan halad, a RETRADEABLES-höz már négy magyar cég csatlakozott, és több vezető forgalmazóval is partnerségi megállapodás jött létre.

 

 

A RETRADEABLES az első online platform az újrahasznosított klímagázok kereskedéséhez. Azzal a céllal jött létre, hogy támogassa a fűtési, hűtési, szellőzési és légkondicionálópiac igényét a szén-dioxid-semlegesség és a körforgásos gazdaság felé történő átállásra.  

A RETRADEABLES az érintett cégek összekapcsolására létrehozott online platform az F-gázok visszanyerése és újrafelhasználása céljából.  Az online piactér fenntartható megoldást kínál az érdekelt felek számára, hogy meglévő készleteiket kibővítsék a lefejtett és az ipari szabványnak megfelelően regenerált klímagázokkal, ellensúlyozva a korlátozott új hűtőközeg-ellátást.

A RETRADEABLES a Life3R projekt keretében jött létre, amely az Európai Unió LIFE programja által, a LIFE19 CCM/AT 001226 – LIFE3R támogatási megállapodás keretében kapott hozzájárulást. Az EU számos projektet és programot finanszíroz a regionális és városfejlesztés, foglalkoztatás és a társadalmi befogadás, mezőgazdaság és vidékfejlesztés, valamint az oktatás, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, a környezetvédelem és a humanitárius segítségnyújtás területén.

 

Csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon

Csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon

Magyarországon már csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak – közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob)...