A kelet-kínai Taizhou városában, a Shenxianju festői területen található Ruyi híd szinte felrobbantotta az internetet: egyedi kialakítása miatt voltak, akik azt feltételezték, hogy csupán látványterv, valóban nem is létezik.
 

 

Bátran kijelenthetjük, hogy az utóbbi években Kína a különleges hidak országává vált. Becslések szerint több mint 2300 híd található az országban, nem számolva a rengeteg üvegjárdát, felüljárót. 2020 őszére egy igazi építészeti csodával álltak elő, felhívva a világ figyelmét mérnöki kreativitásukra.

A Shenxianju-völgyön 100 méter hosszan átívelő híd több mint 140 méteres magasságban van. Három hídszakasz fonódik össze a szerkezetében, matériáját tekintve részben áttetsző üveg alkotja. Rendkívüli formáját a jade Ruyi (amely Kínában a hatalom és szerencse szimbolizáló talizmán és egyben vallási kellék – a szerk.), illetve a kínai selyem ihlette. Merev, ugyanakkor lágy vonalvezetése tökéletesen illeszkedik természetbe. Tervezője az a He Yunchang acélszerkezeti szakértő, akinek nevéhez fűződik a 2008-as pekingi olimpiai játékok madárfészket idéző központi stadionja is.

A három hullámzó hídból álló szerkezet, amelynek fedélzeti része átlátszó üvegből készült, több százezer látogatót vonzott a megnyitása óta eltelt fél évben: a híd látványa oly’ annyira lenyűgöző, hogy mindenki meg akar bizonyosodni létezéséről, ugyanakkor csak a legbátrabbak mernek végig sétálni rajta.