18° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
18° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

Új high-tech fejlesztési központ alapjait teremti meg a Miskolci Egyetem és a Femtonics Kft. együttműködése

márc 26, 2021 | egyetemes

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem a kutató-fejlesztő Femtonics Kft.-vel egy új high-tech fejlesztési központ megalapozása érdekében – közölte az egyetem.

 

A megállapodást Horváth Zita rektor és Rózsa Balázs, a Femtronics alapító tulajdonosa írta alá. Az együttműködés támogatására az egyetem kémiai intézetén belül Femtokémiai intézet tanszék jön létre, elősegítve a magas színvonalú egyetemi kutatóbázis ötvözését a Femtonics Kft.-nél rendelkezésre álló, nemzetközileg is elismert optikai, lézerfizikai, orvostudományi, anyagtudományi, kémiai, bionikai és kvantummechanikai tudástőkével és fejlesztési kapacitásokkal. A korszerű és versenyképes képzés és kutatás feltételeinek megteremtése érdekében a vegyész-, anyag-, és bionika mérnöki képzésekhez olyan kutatás-fejlesztési programokat dolgoztak ki, amelyek végeredménye a kutatómunkán túl akár exportképes termékek előállítását is eredményezheti. A legújabb kutatási eredményeket egyúttal azonnal átültetik a mindennapok mérnökképzési gyakorlatába.

Horváth Zita az aláíráson kulcsfontosságúnak nevezte az új tudományterületek és az ipar együttműködését. Az új tudományterületek felé nyitással és az ipari szereplők bevonásával az egyetemen a lehető legmagasabb szintű innovatív kutató-fejlesztő tevékenység folytatható, elősegítve egyúttal a hazai ipar versenyképességének növelését – tette hozzá. Rózsa Balázs kiemelte, hogy az együttműködés fókuszát adó – rendkívül gyorsan fejlődő – szakterületeken a XXI. század legmodernebb technológiáinak felhasználásával kívánják támogatni a tudományos oktatást, és gyakorlati képzőhelyek biztosításával segítik elő a versenyképes tudás megszerzését. Olyan biológiai problémák megoldásához terveznek úttörő kísérleti módszereket, amelyek segítségével új anyagtudományi területek válhatnak vizsgálhatóvá a jövőben, illetve az összetett biológiai rendszerek képalkotó és diagnosztikai lehetőségeinek javítása is lehetségessé válik – hívta fel a figyelmet a cégvezető. A cég által fejlesztett, csúcstechnológiát képviselő lézermikroszkópokat az agy valós idejű vizsgálatára tervezték, ezzel számos új diagnosztikai eljárás előtt nyitva meg a kaput. A technológia különlegessége, hogy a sokkal egyszerűbb, mesterséges polimerek vagy természetes anyagok vizsgálatára is alkalmas, ezáltal csekély módosítással új dimenziókat nyithat az anyagtudományi kutatások terén.

A Femtonics Kft. 2005-ben alakult innovatív spin-off vállalatként 2010-ben önállósodott a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből. A tulajdonosok fő küldetése az agykutatás és az orvosdiagnosztikai módszerek megreformálása volt. Az idegtudomány, valamint a neurofiziológia területén folytatott magas szintű kutatások támogatására, az optika és a kvantummechanika határterületein született eredményekre épülve egy olyan, technológiájában világelső kétfoton lézerpásztázó mikroszkópot alkottak, amellyel az idegsejtek működése már élő állatban is vizsgálhatóvá vált.

A Femtonics Kft. évről-évre újításokat fejleszt a mikroszkópiában. A társaság lényegében a világon elsőként helyezte üzleti alapokra a valós idejű 3D akuszto-optikus szkenner alapú lézerpásztázó mikroszkópiát, és ezen a területen máig piacvezető. A Femtonics Kft. mára 45 országban értékesít mikroszkópokat, és több mint 120 rendszert telepített világszerte.

A cég saját (részben nemzetközi) oktatási központot hozott létre, illetve saját forrásból kiépített egy több mint 2500 négyzetméteres csúcstechnológiai kutatóközpontot, amely lehetővé teszi PhD-s és MSc-s, illetve BSc-s magasan kvalifikált kutatók és mérnökök oktatását, foglalkoztatását, illetve külföldön kutatók Magyarországra hazahívását, megtartását.

A megvalósult innovációk eredményeként az elmúlt 10 évben a 95 embert foglalkoztató cég megtízszerezte az árbevételét, amely a 2009-es 97,2 millió forintról 2019-es lezárt pénzügyi évre 1 milliárd forint fölé emelkedett. (MTI)

Fotó: Femtonics, Facebook

 

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...