6° C
Ma 2024. április 20., szombat, Tivadar napja van.
6° C
Ma 2024. április 20., szombat, Tivadar napja van.
Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. A kiberbiztonsági...

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára április 17-én...

Az új európai Bauhaus

márc 9, 2021 | interjú

Az Európai Bizottság elnöke a közelmúltban mutatta be az új európai környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projektet, a Bauhaus programot. Kulcsszavai a tervezés, a fenntarthatóság és a beruházás, valamint az európai zöld megállapodás (Green Deal) megvalósítása, és a zöld átállást kísérő esztétikai megközelítés kialakítása. Beszélgetés Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
 

 

– Új globális kihívásokkal nézünk szembe: éghajlatváltozás, környezetszennyezés, digitalizáció, és egy olyan demográfiai robbanás, amelynek eredményeképpen a világ népessége akár tízmilliárd emberre is növekedhet a század közepére. Mindez nem választható el a korlátlannak gondolt gazdasági növekedéstől, amely bolygónk korlátozott természeti erőforrásainak rovására valósul meg. Jelenleg az épületek és az emberi infrastruktúrák felelősek az üvegházhatást okozó gázok teljes kibocsátásának legalább negyven százalékáért. A modern konstrukciók nagyrészt cementen és acélon alapulnak; mindkettő létrehozásához hatalmas mennyiségű energiára van szükség, és akkor még nem beszéltünk a szén-dioxid-kibocsátásról. Minden jel arra mutat, hogy újra kell terveznünk az életünket, és ebben Európának vezető szerepet kell játszania. Ezért tettük prioritássá az európai Green Dealt, hiszen ez számos új lehetőséget jelent, és jelentheti az új növekedési stratégiánkat. A fő cél az, hogy Európa legyen az első éghajlatsemleges kontinens 2050-re. Ám ehhez többre lesz szükségünk, mint a kibocsátás csökkentése. Olyan körkörös, megújuló energiával működő gazdasági modellt kell kiépítenünk, amely visszaadja a bolygónak azt, amit elveszünk tőle. Azt akarom, hogy a Green Deal több legyen, mint egy környezetvédelmi vagy gazdasági projekt; kulturális értelemben is lábra kell állnia.

 

– És itt jön a képbe az új Bauhaus?

– Minden mozgalomnak megvan a saját külső képe és az ehhez kapcsolódó érzésvilága. Ezért indítunk egy új európai Bauhaus-mozgalmat – ötvözve a dizájnt és a fenntarthatóságot –, létrehozva egy olyan virtuális teret, ahol az építészek, művészek, egyetemi hallgatók, tudósok, mérnökök és tervezők együtt alakítják a jövőt. Az új európai Bauhaus a Green Deal hajtóereje lesz, attraktív, innovatív és emberközpontú. Az új európai Bauhausnak ki kell használnia századunk másik forradalmi megatrendjét is. A digitalizáció egyre inkább megváltoztatja gondolkodásmódunkat és cselekvésünket. A jövőben a házaink és a településeink jobban működnek majd a „digitális ikertestvérüknek” köszönhetően. A számítógépes szimulációk lehetővé teszik az erőforrás-hatékonyság növelését, az újrafelhasználhatóságra, a környezetre és a helyi éghajlatra gyakorolt hatások figyelembevételét. A cél az élhetőbb városok éghajlatsemleges megvalósítása. Mint ahogyan a történelmi Bauhaus-mozgalom esetében, az új Bauhaus célja sem csupán egy új technológiákat alkalmazó építészeti iskola megteremtése, sokkal inkább egy híd létrehozása a művészet és a kultúra világába, korunk társadalmi kihívásai felé. A régi Bauhaus bebizonyította, hogy az ipar és a jó dizájn együttesen emberek millióinak mindennapjait teheti jobbá. Azt szeretném, ha az új európai Bauhaus kreatív és interdiszciplináris mozgalmat indítana, amely az esztétikai és a funkcionális szabványokat egyaránt fejleszti – szinkronban a legmodernebb technológiával, a környezettel és az éghajlattal. Ha sikerül kombinálni a fenntarthatóságot a jó dizájnnal, akkor az európai Green Deal lendületet kap – még az EU határain túl is. Serkentenünk kell a vitát új építési módszerek és tervezési formák létrehozása érdekében. Kísérleteznünk kell, és gyakorlati válaszokat adni arra a társadalmi kérdésre, milyen is lehet a természettel összhangban lévő modern európai élet. Mindez segíthet bennünket abban, hogy a XXI. század szebb és emberségesebb legyen.

 

A történelmi Bauhaus évtizedeken átívelő, progresszív szellemi program volt. Az új Bauhaus programot is hasonló ambíciókkal indítják?

– A Bauhaus-mozgalom száz évvel ezelőtt megmutatta, mennyi innovatív megoldás született a művészet, az ipari formatervezés és a társadalom legjobb gondolatainak egyesítéséből. Az új európai Bauhaus célja, hogy interdiszciplináris módon egyesítse a dizájnt és a fenntarthatóságot az európai Green Deal megvalósítása érdekében. Reméljük, hogy tartós mozgalommá fejlődik, és pozitív változást generálhat az európaiak életében. Emlékeztetőül: a Green Deal, az európai zöld megállapodás egyike az Európai Bizottság 2019–2024-es periódusra vonatkozó fő prioritásainak. Célja az első klímasemleges kontinens megteremtése, annak módja, hogy miként tehetjük fenntarthatóvá Európa gazdaságát. Ez csak akkor fog sikerülni, ha az éghajlati és környezeti kihívásokat lehetőségként kezeljük minden szakpolitikai területen, illetve ha gondoskodunk róla, hogy a gazdasági átállás mindenkivel szemben igazságos legyen, azaz ne legyenek vesztesei a folyamatnak.

 

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy „Kísérleteznünk kell, és gyakorlati válaszokat adni arra a társadalmi kérdésre, milyen lehet a természettel összhangban lévő modern európai élet”?

– Az új európai Bauhaus víziója az, hogy emberközpontú, és pozitív, kézzelfogható tapasztalatok révén segíti elő a Green Deal megvalósítását. A három dimenziót – a fenntarthatóságot (beleértve a körkörös gazdaság gondolatát), az élmények minőségét (ideértve a külső megjelenést, az esztétikát) és a befogadást (beleértve a megfizethetőséget és az elérhetőséget is) – integráló mozgalom elősegítheti ennek a jövőképnek az életre keltését. Az új európai Bauhaus különböző módszerekkel kísérletezik a lakóhelyek újratervezésével kapcsolatban; a cél az együttélés új formáinak létrehozása a képzeletben és a kreativitásban rejlő erők kiaknázásával. Az új európai Bauhausnak olyasfajta kreativitásra van szüksége, amely megfizethető, befogadható és vonzó megoldásokat talál az éghajlati kihívások kezelésére.

 

Mi teszi az új Bauhaust többé, mint egy haladó szellemű építészeti/mérnöki iskola, amely ötvözi a fenntarthatóságot és az intelligens dizájnt az új technológiákkal, technikákkal és eljárásokkal?

– Az új európai Bauhaus tartóoszlopai a közös tervezés és alkotás. A projekt első szakaszának célja, hogy összekapcsolja azokat az embereket és érdekelt feleket, akik érdeklődnek a jövőbeni életmódunk megtervezése iránt, összefogva a tudományt, a művészetet és a kultúrát. Az új európai Bauhaus magában foglalja az építészetet és a formatervezést, de a célja az, hogy ezeket is bevigye egy olyan közös laboratóriumba, illetve hálózatba, ahova más tudományágak is csatlakozhatnak (művészet, társadalom- és környezettudományok, mérnöki területek, digitális technológiák stb.). Olyan átütő erejű megoldásokat keresünk, amelyek a polgárok életminőségének és életszínvonalának javítása érdekében megvalósíthatók.

 

A következő két évben öt indító európai Bauhaus-projektet hoznak létre az EU különböző országaiban. Melyek ezek?

– A 2021. január 18-án elindított tervezési szakasz tartalmaz egy nyílt felhívást a már meglévő inspiráló példák felkutatására a fenntarthatóság/befogadhatóság és az esztétika ötvözése jegyében. (A felhívás magyarul: https://europa.eu/new-european-bauhaus/call-partnerships_hu) Keressük a kezdeményezés szempontjából releváns ötleteket és kihívásokat is. Az új európai Bauhaus támogatási keretrendszere, beleértve az indító projektekre szóló felhívást, ennek a tervezési szakasznak a végén, várhatóan 2021 nyarára alakul majd ki, valamennyi résztvevő hozzájárulása és közös gondolkodása alapján. A kísérleti projektek és azok (térbeni) helye csak a kiválasztási folyamat után lesz ismert. Az Európai Bizottság vizsgálja, milyen támogatást tud nyújtani ezeknek a kezdeti projekteknek a meglévő uniós politikák és programok révén.

 

Ha kiválasztják a programokat, mi lesz a következő lépés?

– Tavasszal a Bizottság kibocsátja az új európai Bauhaus-díjak első kiadását. Ezt követően a munka az öt kezdeti bemutató projekt megvalósítására összpontosít. Mivel a jelenlegi tervezési szakasz célja a különböző elképzelések feltárása és a legsürgetőbb igények és kihívások azonosítása – a projekt köré épült közösség meghatározása alapján –, a különböző kiegészítő támogatási akciókat, cselekvési terveket ennek mentén alakítjuk majd ki. A Bauhaus program harmadik fázisának – nevezzük kiterjesztési szakasznak – célja a legígéretesebb megoldások felmérése és megosztása lesz. Ezek aztán inspirációul szolgálhatnak, más kontextusban is alkalmazhatók lesznek az EU-ban és azon kívül is.

 

Vajon az új Bauhaus-terv újból versenyképessé tudja tenni Európát?

– A társadalom egésze számára nyújtott előnyök az új európai Bauhaus törekvésének részét képezik. A projekt által inspirált együtt gondolkodás és együttes alkotás energiát adhat a Covid–19 utáni helyreállításhoz, legyen szó a meglévő piacok megerősítéséről vagy újak fejlesztéséről. Az innováció összekapcsolása az emberi tényezővel és a bolygóközpontú gondolatokkal mindenkinek javíthatja az életminőségét. Ezért az életképes és költséghatékony megoldások piaca növekedni fog.

 

Most is felsorakoznak majd nagy nevek a program mögött, mint száz éve?

– Az új európai Bauhaus számos érdekelt fél – tervezők, építészek, művészek, digitális szakértők, tudósok, vállalkozók, mérnökök, hallgatók és polgárok – által gyűjtött információkra épít. Reméljük, hogy a kollektív alkotó folyamatok új ötleteket generálnak, és segítenek a XXI. század igényeihez igazított új megoldások megtalálásában.

 

Rozsnyai Gábor

 

A témáról bővebben: https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_hu

Korábbi online cikkünk a témában: https://mernokvagyok.hu/blog/2021/01/04/uj-europai-bauhaus/

 

 

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. A kiberbiztonsági...

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára április 17-én...