Földet éréskor robbant fel február 2-án a SpaceX Starship SN9 kísérleti rakétája, amelyet az Elon Musk tulajdonában lévő texasi indítóállomásáról bocsájtottak fel.

 

A földet érés ugyan kudarcba fulladt, a cég részéről a feladatot sikeresnek nevezték, bár elismerték, hogy „még dolgozni kell a leszálláson”. A kilövés egyik irányítója próbarepülésként emlegeti a keddi alkalmat. A rakétát a tervek szerint múlt héten lőtték volna fel, azonban az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) akkor nem adta meg az engedélyt. A keddi sikertelen landolást követően az FAA már megkezdte a kivizsgálást, ők vezetik a program biztonságának lehetséges fokozásával kapcsolatos teljes folyamatot.

Mint ismert, az SN9-es jelű prototípus Elon Musk űrcégének újrafelhasználható rakétája, amely az elképzelések szerint képes lesz függőlegesen leszállni. A cég célja a rozsdamentes acél rakétával a SpaceX Mars-küldetésének megvalósítása.

Az FAA haragját már az előző prototípus, az SN8 hasonlóan látványos decemberi balesete is felkeltette: vizsgálatot indítottak a cég biztonsági kultúrájával és döntéshozatali folyamatával kapcsolatban, továbbá bezáratták a Boca Chica kísérleti telepet, amíg meg nem győződtek a közbiztonsági szabályok betartásáról. A Bloomberg információi szerint ennek oka, hogy az SN8-at a hivatal engedélye nélkül indították el. Az Szövetségi Légügyi Hatóság és a SpaceX között idén január végén tovább nőtt a feszültség az új teszt miatt, mivel az FAA a héten egyszer leállíttatta az SN9-es fellövését közbiztonsági okokból. Elon Musk erre válaszul a konkurens milliárdos Jeff Bezos űrprogramját vádolta azzal, hogy bürokrácián keresztül próbálják visszahúzni a SpaceX-et. A cég pedig kilátásba helyezte, hogy fellövi a másik kész példányt, az SN10-et.

A SpaceX közleményben jelezte, hogy a héten még két Falcon 9-est indítanak útnak Starlink műholdakkal.

 

Videó a robbanásról: SpaceX’s Starship prototype explodes on landing (again) – YouTube

 

Forrás: SpaceX – Starship