A tatai önkormányzat a kormány 200 millió forintos támogatásával országos tervpályázatot hirdet a tatai Várkanyar építészeti áttervezésére – jelentette be a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára február 3-án.
 

 

Füleki Zsolt elmondta, a tervpályázat célja, hogy a tervezők nívós építészeti megfogalmazásban újragondolják a művelődési ház és a volt rendelőintézet funkcióit, valamint az épületek előtt és között elhelyezkedő közterületeket. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a tatai vár előterének számító területen a két fő épület megtartása mellett a jelenlegi zöldterület méretét négyszeresen meghaladó, 12 ezer négyzetméteres felületet alakítanának ki. A pályázatot hivatalosan február 22-én hirdetik meg, a beadási határidő május 3., az eredményhirdetést június 10-ére tervezik.

A művelődési ház szabadidőközponttá válna előadóterekkel, közösségi és klubhelyiségekkel. Az egykori rendelőintézet földszintjén kiállító teret és étteremet hoznának létre, az emeleten megfizethető árú szálláshelyeket alakítanának ki – ismertette a város polgármestere. Michl József elmondta, a pályázat másik fontos eleme a két épület közötti közterület teljes újraértelmezése, hogy ott egy központi funkciót betöltő városi tér alakuljon ki, amely megfelelő előteret nyújthat a vár számára.

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője emlékeztetett: a kormány a közelmúltban 890 millió forintos költségvetési támogatást nyújtott, hogy az elavult művelődési központban lévő könyvtár a felújítás után az egykori helyőrségi klubba költözhessen. Az ökoturisztikai központ megépítése, a Kossuth tér rekonstrukciója mellett a tatai városközpont legnagyobb beruházása az Eszterházy kastély helyreállítása, amelynek első üteme hamarosan elkészül, és megkezdődött a második ütem tervezése. (MTI)