9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Több mint 800 milliárd forinttal fűtheti a magyar GDP-t az 5G

dec 3, 2020 | piac

A következő években nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az 5G technológia, amivel jelentősen támogatja a koronavírus-válság utáni újjáépítést is – derül ki az Ericsson megrendelésére készült kutatásból.

 

Az Analysys Mason kutatócég elemzése alapján az okos vidék területcsoporton belül 109,1 milliárd forintos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható. Hozzátették: mindez elsősorban a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd, illetve a kötött vezeték nélküli internethozzáférés (FWA) terjedéséből, hiszen az 5G révén költség- és energiahatékony módon építhető ki szélessávú internethozzáférés a félreesőbb vidéki területeken is.

Az okos ipar területén a tanulmány szerint 154,1 milliárd forintos befektetéssel 416,5 milliárd forintos megtérülés érhető el. A felhőrobotikának és távoli hozzáférésnek köszönhetően okos gyárakká alakulnak az üzemek, az intelligens hálózathasználat hatására takarékosabbá válik az energetikai rendszer, és felgyorsulhat az automatizáció a szállítmányozásban.

Az okos város területen a tanulmány 91,4 milliárd forintos hozzáadott értéket prognosztizál, amiben a területen belül a hálózatba kapcsolt járművekkel megvalósított intelligens mobilitási megoldások, vagy épp az 5G hálózatokkal ellátott okos stadionok, a szórakoztatóipart és a látványsportot forradalmasító virtuális vagy kiterjesztett valóság (VR és AR) játszhat fontos szerepet.

A negyedik terület, az okos közszolgáltatás 38,2 milliárd forintos haszonnal kecsegtet, amelyet főképp az új szintre lépő egészségügy, azaz a távgyógyítás, az intelligens diagnosztika és a távműtéteket támogató robotika termelhet ki.

Európa egésze számára a négy főbb terület összesen 161 milliárd euró hasznot hozhat 23 milliárd eurós befektetéssel. Az 5G technológiai fejlesztések terén az Ericsson az egyik legjelentősebb szereplő; a svéd hátterű vállalat budapesti kutató-fejlesztő központja az egyik legnagyobb a vállalatcsoporton belül.  A svéd Ericsson távközlési óriás adózott eredménye a szeptember végével záródott negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladva 5,6 milliárd svéd koronát tett ki (195 milliárd forint) az egy évvel korábbi 6,9 milliárd korona veszteség után. A kedvező eredményeket elsősorban azzal magyarázta a vállalat, hogy nőtt az 5G hálózatok kiépítésére leadott megrendelések száma. (MTI)