7° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
7° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

Nyomtatott lakóház Beckumban

dec 2, 2020 | országjáró

A PERI GmbH építi Németország első 3D nyomtatású – kétszintes, 160 négyzetméteres – lakóépületét Beckum városában, Észak-Rajna-Vesztfáliában.

 

A Németországban először alkalmazott építési technika az elmúlt hetekben és hónapokban sikeresen átment az összes hatósági jóváhagyási folyamaton. A jóváhagyás megszerzéséhez szükséges koncepciót a Schießl Gehlen Sodeikat mérnökiroda dolgozta ki, a vonatkozó jóváhagyási tesztek tervezését és végrehajtását pedig a Müncheni Műszaki Egyetem végezte el. Az épület terveit a MENSE-KORTE ingenieure + architekten készítette, a projekt megrendelője a Hous3Druck GmbH volt. A nyomtatható beton gyártásához szükséges alapanyagokat a HeidelbergCement biztosítja.

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai szövetségi állam az „Innovatives Bauen” (innovatív építés) fejlesztési programjának részeként támogatja a 3D-s építési nyomtatási projektet Beckumban. Ina Scharrenbachot, az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam regionális identitásért, közösségekért és helyi önkormányzatokért, valamint az építésért és a nemek közötti egyenlőségért felelős miniszterét tájékoztatták a beckumi építkezés jelenlegi helyzetéről. „Az Észak-Rajna-Vesztfáliai innováció Németország számára: digitális, dinamikus, nyomtatásra kész – ezek a kulcsszavak az építkezés jövőjéhez. Büszkék vagyunk arra, hogy szövetségi államunkban épül az első 3D nyomtatású ház. Ez teszi Észak-Rajna-Vesztfáliát úttörővé Németország számára. Nem holnap, nem egy napon, hanem ma. A tartományi kormány ezért konkrét támogatást is nyújt az építkezés innovációs motorjába történő beruházásokhoz” – magyarázta Scharrenbach.

„A lakóépület építése Beckumban mérföldkő a 3D beton nyomtatási technológia számára” – mondta Thomas Imbacher, a PERI GmbH innovációs és marketing igazgatója. „Nagyon bízunk abban, hogy az építőipari betonnyomtatás az elkövetkező években egyre fontosabbá válik bizonyos piaci szegmensekben, és jelentős potenciállal rendelkezik. Más lakossági betonnyomtatási projektek is készülnek most Németországban. Büszkék vagyunk arra, hogy a PERI a beckumi projektben való részvétele által ezen új építési technika úttörőjévé és előfutárává válhat.”

„A 3D beton nyomtatás alapvetően megváltoztatja az építési módszereket és a lakóház építés folyamatát. Mivel ez az első ilyen jellegű épület, a nyomtatás ütemét lassabbra állítottuk be, mint ami valójában lehetséges” – hangsúlyozta Leonhard Braig, a PERI GmbH termelési és ellátási láncának igazgatója.

„A betonnyomási folyamat nagyfokú szabadságot biztosít nekünk tervezőknek, amikor épületeket tervezünk. Hagyományos építési módszerekkel ez csak nagy anyagi költségek mellett lehetséges” – mondta Waldemar Korte építész, a beckumi MENSE-KORTE ingenieure + architekten építészeti partnere. „A Beckumban található nyomtatott lakóépületünkkel bemutatjuk a betonnyomtatási folyamatokban rejlő lehetőségeket. Óriási kiváltság csapatunk számára, hogy megvalósíthatjuk az első 3D-nyomtatott lakóház építési projektet Németországban. Hiszünk a technológia jövőbeni életképességében, és már más 3D nyomtatási projektek is vannak a radarunkon.”

 

Nyomatási technológia és anyagok

A PERI a BOD2 típusú 3D nyomtatókat használja a nyomtatáshoz. A technológia a dán COBOD gyártótól származik. A PERI még 2018-ban részesedést szerzett a COBOD cégben. A Beckumban használt BOD2 nyomtató ún. portálnyomtató: a nyomtatófej 3 tengelyt mozgat egy biztonságosan felszerelt fémkereten. Ennek az az előnye, hogy a nyomtató a kerete mentén az építendő szerkezet bármely irányába elmozdulhat, és csak egyszer kell kalibrálni. A nyomtatási folyamatban használt „i.tech 3D” anyagot a HeidelbergCement fejlesztette ki, kifejezetten 3D nyomtatásra.

Az épület három rétegű üreges falakból áll, melyeket szigetelőanyaggal töltenek meg. A nyomtatási folyamat során a nyomtató figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz, áram stb. csöveit és csatlakozásait. A BOD2 olyan tanúsítvánnyal rendelkezik, amely a teljes nyomtatási területen, a nyomtató működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést. Ez azt jelenti, hogy olyan manuális munkálatok, mint az üres csövek és csatlakozások telepítése is könnyedén beintegrálhatók a nyomtatási folyamatba.

A nyomtató futtatásához csupán két operátorra van szükség. A nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket kamera figyeli. 1 m/s sebességével a BOD2 jelenleg a piacon elérhető leggyorsabb 3D betonnyomtató. A BOD2 segítségével 1m² nagyságú duplarétegű fal elkészítése körülbelül 5 percet vesz igénybe.

 

Forrás: PERI

 

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...