9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Több mint kétmilliárd forintból bővítették a Fehérvárcsurgói-víztározó kapacitását

nov 26, 2020 | országjáró

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma 2,124 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból bővítette a Fehérvárcsurgói-víztározó kapacitását, így a hasznos térfogat csaknem kétszeresére nőtt, ami lehetőséget ad az érkező árhullámok biztonságos tárolására.

 

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság november 26-i közleménye szerint a tározó árvízvédelmi fejlesztésének szükségességét és időszerűségét a Magyarországon 2008-ban megjelent „Nemzeti éghajlat változási stratégia 2008-2025″ indokolta, mely szerint az átlaghőmérséklet emelkedése mellett a következő évtizedekben az éves csapadék átlagos mennyiségének csökkenése és a csapadékeloszlás átrendeződése, továbbá a szélsőséges időjárási események gyakoriságának és intenzitásának növekedése várható. Ennek egyik jele a Séd-Nádor-Gaja vízrendszer vízfolyásain a heves lefutású árhullámok, villámárvizek gyakoriságának növekedése, amely miatt a tározó árvízcsúcs-csökkentő szerepe ismét előtérbe került.

Rámutattak, a fejlesztés a víztározó kapacitását és az üzemi vízszintet úgy emelte, hogy közben az árvízi biztonság nem csökkent. A mostantól rendelkezésre álló többlet vízkészlet 3,1 millió köbméter, amely az egyre szárazabbá váló nyári időszakok során hasznosítható.

A kapacitásnöveléssel összhangban megtörtént a völgyzárógát, a fenékleürítő és a vízlebocsátó műtárgy átépítése, illetve egy új vészárapasztó épült, ennek köszönhetően lehetőség nyílik a tározóban az árhullám visszatartásával a vízkárok megelőzésére, Székesfehérvár tehermentesítésére.

A vízrendszer későbbi, megfelelő szintű üzemeltetéséhez egy korszerű monitoring és üzemirányítási rendszer létesült csapadékmérő, vízszintészlelő állomások kiépítésével, automatizálásával, valamint egy nagy felbontású meteorológiai miniradarral. (MTI)