A Snøhetta építész stúdió karbonsemleges irodaházzal rukkolt elő a norvégiai Porsgrunn városában, amelyet úgy terveztek, hogy több energiát állítson elő, mint amennyit üzemelése során felhasznál majd.

 

A szögletes épület erőteljesen hőszigetelt, tetejét és déli fekvésű homlokzatát nagy fotovoltaikus előtető fedi, amely évente 256 000 kilowatt energiát fog termelni. A Snøhetta szerint ez azt jelenti, hogy elegendő többlet megújuló energiát hoz létre ahhoz, hogy ellensúlyozza az iroda 60 éves élettartama alatt felhasznált szén-dioxidot, beleértve annak megépítését, lebontását és az építőanyagok szén-dioxid-tartalmát.

A Powerhouse Telemarkot a Snøhetta tervezte az R8 Property, a Skanska és az Asplan Viak társaságokkal, és ez a negyedik Powerhouse épületük a Powerhouse Brattørkaia nyomán.

A Powerhouse épületeket az éghajlati válságra és az építőipar globális szén-dioxid-kibocsátáshoz való hozzájárulásának ellensúlyozására fejlesztették ki azzal a céllal, hogy fenntartható modellt kínáljanak a munkaterületek jövőjére. „Az építészetnek – amint látjuk – valószínűleg az a célja, hogy jobb környezetet teremtsen az emberi és nem emberi létezéshez a Földön” – mondta el a Snøhetta alapító partnere, Kjetil Trædal Thorsen. „A Powerhouse egy sor különböző vállalat konstellációja, amelyek különböző ügyfelekkel dolgoznak annak érdekében, hogy olyan épületet hozzanak létre, amely lényegében sokkal több tiszta energiát termel, mint amennyit fogyaszt” – folytatta Thorsen. „Amit ezzel az épülettel bebizonyítottunk, az az, hogy az építőiparnak nincs mentsége, hogy ne építsen többé energia-pozitív épületet. A most bemutatott épületben található teljes rendszer elérhető a piacon” – tette hozzá az iroda alapítója.

A Powerhouse Telemark 11 emeletes, ferde alakja révén megkülönböztethető, meredek, 24 fokos szögben döntött tetővel, jellegzetes 45 fokos résszel a keleti fekvésű homlokzatán. Ez „egyértelműen beazonosítható kifejezéssel” látja el az épületet, segít maximalizálni a napenergia mennyiségét, amelyet a fotovoltaikus lombkorona képes összegyűjteni, és belülről fénytöltő tereket hoz létre. Az épület homlokzata egy speciális szigetelés és fapanel keverékével van borítva, mely a Cembrit néven elérhető struktúra. A Cembrit-re úgy esett a választás, hogy a kőszerkezethez hasonló sűrűségű legyen az épület – ez azt jelenti, hogy napközben hőt képes tárolni, és este lassan bocsátja ki azt. Ez elősegíti az épület passzív melegítését és hűtését, egy olyan rendszerrel együtt, amely a föld alatt 350 méterrel ásott geotermikus kutakat használja. A projekthez szükséges beton mennyiségének csökkentése érdekében nem került kialakításra alagsor.

Az iroda belsejében különböző irodahelyiségek keveréke található, mint a közös személyzeti étterem, penthouse tárgyalók és a tetőterasz. Az irodahelyiségek között található két emeletnyi rugalmas co-working helyiség, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyebben bővítsék vagy csökkenthessék munkaterületüket. Ezek az épület szögletes, nyugati és déli fekvésű részein lettek kialakítva, amelyek világosabbak és nagyobbak. Kisebb és hagyományosabb, zárt munkaterületek találhatók az épület egyenesebb homlokzati felületei mögött, távol a napsugárzástól. Ez az elrendezés együttesen csökkenti a túlmelegedést és a mesterséges hűtéstől való függést.

A Powerhouse Telemark belső anyag palettáját is a lehető legfenntarthatóbbra tervezték, amely minimális helyi fából, gipszből és szőnyegcsempékből áll, továbbá 70%-ban újrahasznosított halászhálóból készült. Ezeket az elemeket úgy tervezték, hogy kiegészítsék az épület kitett „környezeti beton” szerkezetét – egy olyan betontípust, amely kevesebb energiát használ fel a gyártáshoz és kevesebb szén-dioxidot termel, mint a hagyományos beton. Az anyaghasználat és a berendezés következetes, illetve szabványosított az egész irodaházban a hulladék mennyiség csökkentése érdekében. A mesterséges világítástechnikát is abszolút minimumra csökkentették, a beépített ablakokon beszűrődő fény az elsődleges.

A belső terek figyelemre méltó elemei közé tartozik két nagy lépcső, amelyek összekapcsolják az épület földszintjét a felső szintjeivel. Az irodaház kilencedik emeletén egy egyenes, fából készült lépcső is el van rejtve, amely felvezeti a látogatókat az épület tetőteraszára.

A Snøhetta egyéb, az elmúlt évtizedben elkészült Powerhouse épületei a Powerhouse Kjørbo és a Powerhouse Montessori. A Powerhouse Telemarkkal követik a stúdió alapító, Thorsen figyelmeztetését, mely szerint „armageddon-helyzetekre” kell tervezniük, valamint azt is, hogy csak széndioxid-negatív épületeket terveznek, azaz a projektjeik több energiát fognak termelni, mint amennyit életük során fogyasztanak.

„A következő 10 évben a Snøhetta arra összpontosít, hogy a projekt-portfóliónkat széndioxid-semlegesre fordítsa a tervezési szakasz összes projektje tekintetében. A következő 20 évben biztosítani fogjuk, hogy épített projektjeink szén-dioxid-semlegesek legyenek” – mondta el a cég a Dezeen magazinnak.

 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=KjEr6DDgqUQ

Forrás: https://www.dezeen.com/2020/11/02/snohetta-powerhouse-telemark-sustainable-office-norway/