A Foster + Partners építészstúdió felfedte London új turisztikai attrakciója a „The Tulip” frissített látványtervét, nyilvános szemle keretében bemutatva annak belső tereit.

 

A Tulipán építése kapcsán – miután a londoni City jóváhagyta az attrakció építését –, Sadiq Kahn londoni polgármester elutasította az előzetes javaslatot, így jelenleg az épület terveinek felülvizsgálata zajlik. A tervek ellentmondásosak, ám a jövőben fontos szerepet játszhat a központi üzleti körzet vitalitásának és gazdaságának támogatásában.

A Foster + Partners elkészítette az új látványterveit, és a The Tulip nézőplatformján mutatta be azokat a 2020. november 3-án kezdődött közvélemény kutatás keretében. A látványtervek több olyan belső részt is megmutatnak az épületből, amely a tervezett 305,3 méter magas attrakcióból eddig nem volt publikus. Ide tartozik többek között a Sky Bar, amelyet a szerkezet csúcsán lévő üvegkupolába építenek. Ennek különlegessége az üveg homlokzatú átrium, amely magában foglalja az üvegpadlóval ellátott Skybridge-t is.

A Foster + Partners számos olyan látványtervet is bemutatott, amelyek a torony tövét körülvevő területeket is tartalmazzák, és közvetlenül a Foster + Partners Stirling-díjas 30 St. Mary Axe (avagy a Gherkin, azaz az Uborka – a Szerk.) felhőkarcolója mellett építenének.

 

Összefoglaló az épületről: https://www.youtube.com/watch?v=kmLn75BRTdE

Forrás: https://www.dezeen.com/2020/11/03/the-tulip-viewing-platform-planning-enquiry-foster-partners/

 

London egyik legismertebb épülete a 2004-ben átadott Gherkin, azaz az Uborka: hivatalos neve 30 St. Mary Axe. Sir Norman Foster irodája tervezte, akárcsak a BudaParton épülő Mol Campust. Ennek szomszédjában épül – szintén a Foster+Partners tervezésében – egy újabb ikonikus, organikus formát idéző épületként „A Tulipán”, amely a maga 305,3 méteres magasságával a második legmagasabb lesz az Egyesült Királyságban. Külön érdekesség, hogy a virágformájú torony nem irodaház lesz, hanem kulturális-tudományos attrakció. A „virágban” végigfutó üveghidakról, és az azokból kidomborodó buborékokból lehet majd csodálni a várost. A tervek szerint évente húszezer londoni diák látogathatja meg ingyenesen, kihelyezett iskolai órák keretében.