A járványvédelmi korlátozások második hulláma miatt szeptemberben ismét csökkent a tavaszi visszaesés után már növekedésnek indult építőipari termelés az euróöveztben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss jelentése alapján.

 

Az Eurostat előzetes adatai szerint szezonális kiigazítással az előző havihoz képest 2,9 százalékkal csökkent az építőipari termelés az euróövezetben szeptemberben, az augusztusi 3,9 százalékos havi növekedés után. Áprilisban a járványvédelmi korlátozások miatt 17,9 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző havihoz képest az euróövezetben. Májusban 29,1 százalékos, júniusban 5,7 százalékos volt a havi növekedés, majd júniusban stagnált az építőipari termelés és augusztusban 3,9 százalékkal nőtt. Ezt követte a szeptemberi 2,9 százalékos havi csökkenés. Az egy évvel korábbitól 2,5 százalékkal maradt el a szeptemberi euróövezeti ipari termelés. Augusztusban 0,4 százalékos volt az éves elmaradás.

Az Európai Unióban szeptemberben szezonális kiigazítással 2,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés az augusztusihoz képest, amikor 3,5 százalékos volt a havi növekedés. A 2019 szeptemberihez képest 2,7 százalékkal csökkent az EU építőiparának a termelése az idén szeptemberben. A legnagyobb mértékben, 8,4 százalékkal Franciaországban csökkent az építőipar termelése szeptemberben az előző havihoz képest. Olaszországban 8,1 százalékos, Szlovákiában 3,0 százalékos volt a havi csökkenés.

Havi bázison Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben az építőipar termelése szeptemberben, 2,6 százalékkal. Romániában 1,7 százalékos volt a havi növekedés, Bulgáriában és Németországban pedig 1,5 százalékos. A legnagyobb éves csökkenést Szlovákiában szenvedte el az építőipar termelése szeptemberben, 22,8 százalékosat. Magyarországon 14,7 százalékkal, Lengyelországban 11,8 százalékkal csökkent az építőipar termelése szeptemberben éves bázison. A legnagyobb éves növekedést Romániában regisztrálták szeptemberben, 17,3 százalékosat. Szlovéniában 7,9 százalékos, Olaszországban 5,1 százalékos volt az éves növekedés. (MTI)

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11529239/4-19112020-AP-EN.pdf

 

 Fotó: A felújítás alatt álló Nyugati pályaudvar csarnoka / MTI