A Loughborough Egyetem által vezetett kutatás kimutatta, hogy a Covid-19 egy nem invazív lélegzetvizsgálattal kimutatható, és ez a módszer szinte azonnali eredményt ad. A konzorcium kutatócsoportja az Ion Mobility Spectrometry (IMS) IMSPEX Group szakembereivel, valamint az edinburgh-i királyi kórházzal és a dortmundi kórházzal együttműködve azonosította a Covid-19 által érintett személyek leheletében jelen lévő jelölt biomarkereket.

 

A G.A.S. GmbH által a TOXI-Triage projekt során kifejlesztett technológiák felhasználásával a csapat bebizonyította, hogy ezek a „lélegzet-minták” miként használhatók a Covid-19 gyors megkülönböztetésére a többi légzési állapottól, szükség esetén laboratóriumi támogatás nélkül. Kilencvennyolc beteget vontak be a megvalósíthatósági tanulmányba, közülük 31 volt Covid-19 fertőzött. Egyéb diagnózisok közé tartozott az asztma, a COPD súlyosbodása, vírusos tüdőgyulladás, egyéb légúti fertőzések és szívbetegségek. A csapat gázkromatográfiát (GC) és ionmobilitási spektrometriát (IMS) használt a Covid-19 azonosítására és diagnosztizálására a mintákból. A résztvevők egyetlen leheletmintát adtak az illékony szerves vegyületek GC-IMS analíziséhez, amely aldehideket (etanal, oktanal), ketonokat (aceton, butanon) és metanolt azonosított, amelyek megkülönböztették a COVID-19-et más betegségektől.

Paul Thomas, a Loughborough Egyetem Kémiai Tanszék analatika professzora azt mondta: „Ezeket az eredményeket kiemelten fontosnak tartjuk. A TOXI-Triage projekt során kipróbált és bevált technikák alkalmazása azt sugallja, hogy a Covid-19 gyorsan megkülönböztethető a többi légzési állapottól. „Ennek a mintavételi technikának a fejlesztéséhez további nagyobb vizsgálatokra van szükség, az eddig összegyűjtött adatokra építve. Ha megbízhatónak bizonyul, lehetőséget nyújt a Covid-19 gyors azonosítására vagy kizárására a sürgősségi osztályokon vagy az alapellátásban, amely megvédi az egészségügyi személyzetet, javítja a betegek kezelését és csökkenti a Covid-19 terjedését.”

 

A kutatás részletesen olvasható: Diagnosis of COVID-19 by analysis of breath with gas chromatography-ion mobility spectrometry – a feasibility study

Egyéb forrás: https://www.theengineer.co.uk/breath-test-covid-19-loughborough-university/