14° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
14° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

A szeptemberi adatok a kilábalás jeleit mutatták az építőiparban

nov 12, 2020 | piac

A járványhelyzet az ellátási lánc stabilitásának köszönhetően a szeptemberi adatok szerint nem váltott ki a májusihoz hasonló rendkívüli negatív hatást az építőiparban – mondta az ITM novemberi 12-i közleménye szerint Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár.

 

A KSH legfrissebb adatai szerint szeptemberben az építőipar termelése az augusztusihoz mérten 1,4, a koronavírus okozta májusi mélyponthoz képest 10,9 százalékkal nőtt Magyarországon a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján.

Boros Anita kiemelte, hogy noha az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest szeptemberben 14,7 százalékkal csökkent, ez egy magas viszonyítási bázis mellett következett be: 2019 szeptemberében – több évnyi folyamatos havi emelkedés után – újabb 14,4 százalékos növekedés történt 2018 szeptemberéhez képest. Az építőipari termelés értéke folyó áron 423,1 milliárd forint volt szeptemberben, ez az idei év eddigi legmagasabb értéke, a 2015-ös év havi átlagainak 166,4 százaléka a nyers adatok alapján. A koronavírus-járvány negatív hatásait az építőipar egyre sikeresebben ellensúlyozza, ezt a folyamatot pedig a kormány célzott intézkedéssorozata hatékonyan támogatja. A veszélyhelyzeti intézkedések az ágazatot nem érintik súlyosan. Az építőipar szereplői megteszik az óvintézkedéseket, az építkezések nem állnak le, és ellátási problémák sincsenek – tette hozzá Boros Anita. Az elkövetkező időszakot tekintve a Gazdaságvédelmi Akcióterv támogatásai, illetve a lakóingatlan-piacon a január elsejétől életbe lépő támogatások, mint például új lakóingatlanokra érvényes 5 százalékos áfa alkalmazása, CSOK igénybevétele esetén visszaigényelhető áfa és illetékmentesség bizakodásra adhatnak okot a közlemény szerint.

Szeptemberben a megkötött új szerződések volumene az előző év azonos hónapjához képest 7,4 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 26,4 százalékkal kisebb, azonban az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,9 százalékkal nagyobb volt. Szeptemberben a tárgyhó végi szerződésállomány 1926 milliárd forintot tett ki. Az ITM közleményében kitértek arra, hogy az év első három negyedévében 12 876 darab lakásépítésre került sor, amely 25 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. A használatbavételek Budapest kivételével az ország egész területén dinamikusan nőttek az első kilenc hónap során. A kiadott engedélyek csökkenése a lakásépítések átmeneti visszaesését vetíti előre, azonban a lakóingatlan-piacon életbe lépő támogatások az újlakás-kínálat bővüléséhez jelentősen hozzájárulnak majd, így ellensúlyozhatják a folyamatot. A visegrádi országokkal való összevetésben Magyarország igen jól szerepel: 2010 átlagával összevetve az ágazat belföldi termelése 47,7 százalékkal, míg 2014 átlagához viszonyítva 39,4 százalékkal bővült, így az első helyen áll a régióban – írták.

 

 

Egy év alatt 14,7 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal nőtt az építőipar termelése

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 14,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az augusztusihoz mérten 1,4 százalékkal, a májusi mélyponthoz képest 10,9 százalékkal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése – jelentette november 12-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónapban, augusztusban 13,5 százalékos volt az építőipari termelés éves visszaesése és 1,9 százalékos a havi emelkedés. Az épületek építése 9,1 százalékkal, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal csökkent szeptemberben.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 17,3 százalékkal, az egyéb építmények építésében 22,6 százalékkal, a speciális szaképítésben 7,5 százalékkal esett vissza a termelés. A megkötött új szerződések volumene 7,4 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 26,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,9 százalékkal nagyobb volt. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 16,3 százalékkal elmaradt a tavaly szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,8 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 27,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. 

A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 6,3, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,1 százalékkal, a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben pedig 7,3 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. (MTI)

 

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...