Ahogy arról korábban beszámoltunk (https://mernokvagyok.hu/blog/2020/07/13/mozes-velence-megmentoje/), júliusban zajlott az 1980-as évektől napirenden lévő velencei árvízvédelmi rendszer első tesztelése. A nyári próbaüzem után, október első hétvégéjén szükségessé vált a Mózes-gátrendszer éles bevetése: 130 centiméteres emelkedést jósoltak a szakemberek – jóval a tavaly novemberi Velencét sújtó és pusztító 187 cm-es áradás alatt, – de így is megbizonyosodhattak az ott tartózkodók arról, hogy a mélyen a vízszint alatt fekvő területek is szárazak maradtak.

 

A cölöpökön álló észak-olasz város az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés miatt fokozatosan süllyed, komoly árvizek károsítják, melyre a mobilgát-rendszer jelentheti a megoldást. Október első hétvégéje szó szerint vízválasztó pillanatot jelentett Velence számára, amikor a velencei lagúna bejáratához telepített 78 árvízkorlát eltorlaszolta az évszakos dagályt, amely rendszeres áradást okoz október és március között Velencében.

Az előrejelzésre való tekintettel a kikötői hatóságok időkorláttal megtiltották a hajózási forgalmat a három hozzáférési ponton keresztül, ahol az akadályok vannak felszerelve.

 „Ma minden szárazon maradt. Megállítottuk a tengert” – jelentette be Luigi Brugnaro, a város polgármestere az újságíróknak, és ünnepélyesen emelte poharát arra a néhány mérnökre és tisztviselőre, akiknek a Mózes névre keresztelt, több milliárd eurós árvízvédelmi projekt köszönhető. A velencei lagúnák bejáratát őrző, 78 élénk sárga gátból álló hálózat felemelkedett a tengerfenékről, amikor az erős szél és az eső miatt emelkedni kezdett a víz szintje, megvédve ezzel a történelmi várost.

 

 

Videó hír: https://www.youtube.com/watch?v=NGqMZe90vtA

Forrás: https://news.artnet.com/art-world/venice-flood-barriers-1912983