A kínai Zhejiang Egyetem Építészeti Tervező és Kutató Intézete elkészült az ország legújabb attrakciójával: az 526 méter hosszú üveg járófelületű híd Kína déli részén, a Huangchuan Three Gorges festői területén helyezkedik el. A Guangdong tartományban található Lianjiang folyón átívelő grandiózus híd hivatalosan is bekerült a Guinness-világrekordok közé, a világ leghosszabb üvegfelületű hídjaként.

 

A turisztikai látványosságként épített 526,14 méter hosszú függőhíd összeköti a szurdok két oldalát, 201 méterrel a folyó felett. A híd befogadóképessége 500 fő, járófelülete három réteg 4,5 cm vastag edzett laminált üvegből készül. Úgy tervezték, hogy a bátor turisták akár a teljes, fél kilométernyi utat leszegett fejjel, a mélységet és természetet csodálva tehessék meg. Az acélkorlátokkal körülvett üvegfedélzet négy szakaszon 8,8 méter szélesre tágul, így hozva létre különösen nagy kilátótereket a látogatók számára.

„A szerkezet természetes környezetbe illesztésével és innovatív építési módszerek alkalmazásával a tervező csapat úgy véli, megalkotta a természet és a mesterséges építmények tökéletes integrációját.”

A Huangchuan Three Gorges Scenic Area új hídja a Kínában turisztikai látványosságként épülő üvegfelületű hidak sorozatának része. A 430 méter hosszú Zhangjiajie Grand Canyon üveghíd, amely a világ legmagasabb és leghosszabb üveghídja volt, amikor 2016-ban megnyílt, megkezdve ezzel az építkezéssorozatot. 2019-ben a BBC becslése szerint 2300 üveghíd volt az országban.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2020/09/04/worlds-longest-glass-bottomed-bridge-china-huangchuan/