13° C
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.
13° C
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

Épületfelújítás – a sokoldalú megoldás napjaink kihívásaira

aug 10, 2020 | praxis

A ROCKWOOL célja, hogy a legkomplexebb megoldást tudja nyújtani az épületek felújítása során, annak érdekében, hogy épületeink a jövő nemzedékei számára is maradandó értéket, minőséget, komfortot tudjanak biztosítani a környezetvédelmi törekvések maximális támogatása mellett.

 

Nem elég csak arra fókuszálni, hogy egy épület jól hőszigetelt legyen, fontos az akusztikai komfort, a tűzbiztonság, a természetes anyaghasználat, a tartósság, az emberi egészség védelme, életminőségünk javítása. A ROCKWOOL szigetelési megoldásai egyben nyújtanak hő-, zaj-, tűz-, egészség- és környezetvédelmet.

Nem kell kompromisszumot kötni egyetlen területen sem, ha a jelen és a holnap kihívásainak a kezeléséhez az épületeken ROCKWOOL szigeteléseket alkalmaznak. A ROCKWOOL szigetelés fenntartható megoldásokkal képes válaszolni az éghajlatváltozás, az urbanizáció, az energia- és erőforrások felhasználása területén jelentkező kihívásokra.

Válsághelyzetben mindig arra kell törekedni, hogy a lehető legoptimálisabban és legszélesebb körben alkalmazható megoldásokat találjunk. Ha csupán egy-egy kiragadott kérdést vizsgálunk és próbálunk orvosolni, annak sem a hatékonysága, sem az eredménye nem lesz maximális. Épületeink energetikai felújítása, modernizációja komplex módon képes válaszokkal szolgálni a koronavírus-járvány által előidézett nehézségekre, miközben a klímavédelmi és energiatakarékossági célokat is támogatva teremt hosszú távú értéket, illetve egészséges, komfortos környezetet az épületek használói számára. Az épületek felújítása együttesen szolgálja az egyéni és a közösségi érdekeket. Olyan beruházás, amely megtérülése mellett rövid és hosszú távon is jelentős pozitív hatással van környezetünkre, egészségünkre, gazdaságunkra.

 

 

A komplex épületfelújítások által kiaknázható legfontosabb előnyök:

  • energiafelhasználás csökkentése
  • rezsiköltségek csökkentése
  • épület értékének növelése
  • egészséges környezet, kellemes belső komfort biztosítása
  • megújuló arculat, modern városkép fejlesztése
  • klíma- és környezetvédelem
  • energiafüggőség csökkentése
  • CO2-kibocsátás csökkentés
  • munkahelyteremtés, foglalkoztatás megtartás
  • építőipari ágazat védelme
  • kapcsolódó építőanyaggyártói ágazat védelme
  • adóbevételek
  • nem igényelnek hosszas tervezési folyamatokat, gyorsan beindítható

 

A komplex energiahatékonysági felújítások befektetéseket jelentenek egy társadalom számára, nem költséget, mivel hosszú távon befolyással vannak a jövő generációi életminőségére is. A megfelelő körülmények között élők és dolgozók sokkal egészségesebbek, produktívabbak, a gyerekek az iskolákban jobban tanulnak – és folytathatnánk a sort, ha a körülmények biztosítottak. Felelősséggel tartozunk a jelen és jövő generációinak életminőségének az elérhető legjobb minőségben való biztosítása terén. Mindezt az épületek felújításával tehetjük talán a legszélesebb körben meg, a legtöbb globális cél elérésének érdekében is. Az épületek felújításához adott támogatások, ösztönzők egyben értékmegőrzők is. Épületállományunk, épített örökségünk védelme közös ügyünk. Ha meglévő épületeinket tesszük korszerűvé, akkor elkerülhetők, hogy az új építéssel, régi épületek elbontásával tovább terheljük környezetünket a nyersanyagfelhasználás, hulladékkezelés oldaláról. Az épületek felújítása nagyon sok ágazatot von be a kivitelezői és gyártói oldalról, ráadásul sokszor a nagyberuházások esetében hátrányban lévő KKV szektorra támaszkodik, helyben teremt munkahelyeket, értéket.

Egyre szélesebb körben állnak rendelkezésre olyan innovatív építési és műszaki megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy meglévő épületeink a jelen kor kihívásainak és igényeinek képesek legyenek hatékony módon, az egyéni és társadalmi érdekeket együttesen támogatva megfelelni. A komplex épületfelújítások és korszerűsítések nélkülözhetetlen elemei a fejlődésnek, az új fejlesztéseknek is. Ha csak az újra fókuszálunk, az egységes fejlődés helyett jelentős szakadékok keletkezhetnek meglévő épületállományuk minősége és az új épületek között, melyek hosszú távon kihatással lesznek a kapcsolódó rendszerek, közműhálózatok stb. fejlesztésére, üzemeltetésére is.

A COVID19 járvány rávilágított társadalmunk, globális rendszereink, folyamataink törékenységére, sebezhetőségére, melyet minden lehetséges módon szükséges csökkenteni. Az egyre égetőbbé váló klímavédelmi törekvések, az energiafüggőség, a CO2 és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésének kihívásai mind ebbe az irányba mutatnak, melyhez a jelenlegi válság gazdasági hatásai is nagymértékben társulnak. Olyan megoldásokat szükséges találni a kialakult helyzet kezelésére, amelyek a legszélesebb módon képesek civilizált társadalmunk kihívásait kezelni, az ENSZ globális fenntartható fejlődési céljainak támogatásával. Épületállományunk felújítása a bekerülési és eredmény oldal összefüggéseiben vizsgálva az egyik leghatékonyabb eszköze a COVID19 járvány negatív hatásainak hosszú távon pozitív irányba történő megfordításának. Csökkentsük a károkat felújítással, hogy végül a legszélesebb lehessen a nyertesek köre!

A ROCKWOOL csoport 2019-ben jelentős előrelépést ért el az ENSZ fenntarthatósági céljaiból kiválasztott 10 célkitűzés elelérésével kapcsolatban, azáltal, hogy eredményesen növelte termékei hatékonyságát, és ezzel egyidejűleg csökkenteni tudta működéséből fakadó környezeti hatásokat.

Ha többet szeretne megtudni a ROCKWOOL termékek hozzáadott értékéről, fenntarthatóságot szolgáló megoldásairól keresse fel az alábbi linket: https://www.rockwool.hu/a-kozetgyapot-elonyei/a-fenntarthato-megoldas/, ahonnan 2019. évi fenntarthatósági jelentésünk is letölthető.

 

Lestyán Mária fejlesztési és szakmai kapcsolatokért felelős igazgató

alkalmazástechnikai vezető, építésztervező szakmérnök, szakújságíró (ROCKWOOL Hungary Kft.)

 

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...