A Crew Dragon űrhajó két hónapos küldetése sikeresen zárult: Robert Behnken és Douglas Hurley asztronautákkal a fedélzetén augusztus 2-án, helyi idő szerint délután leszállt a Mexikói-öbölben a NASA SpaceX Dragon nevű űrkapszulája.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk (link: https://mernokvagyok.hu/blog/2020/06/03/sikeresen-startolt-a-nasa-es-a-spacex-urexpedicioja/ ) kilenc év után először, idén május végén indult kizárólag amerikai űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra az Egyesült Államokból. Az expedíciót az amerikai Nemzeti Űrkutatási Hivatal (NASA) a SpaceX magánvállalattal közösen indította.

Akárcsak a startot, a Dragon visszatérését is élőben közvetítette az ügynökség honlapján. Az űrkapszula Florida térségében, Pensacola közelében érkezett a vízbe négy óriási ejtőernyő segítségével. Mindkét űrhajós jól van. A felszedésükhöz több mint 40 embert mozgósítottak, két kutató-mentőhajót, két gyorsnaszádot és helikoptereket vetettek be. Az űrhajósok az egyik hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton estek át, ezt követően szállítják őket a félszigetre.

A NASA Commercial Crew programja több okból is komoly jelentőségű, kiemelten foglalkozik a megbízható és költséghatékony személyszállítás lehetőségével a Földről az űrbe, és vissza. A SpaceX mostani végső tesztrepülése adatokat szolgáltat a Falcon 9 rakéta, a Crew Dragon űrhajó és a földi rendszerek teljesítményéről, dokkolóról, robbantási és helyreállítási műveletekről, melyek segítségével megvalósulhat a rendszeres személyszállítás az űrállomás és a Föld között. A sikeres kereskedelmi személyzeti program további kutatási időt igényelhet, és növelheti a felfedezések lehetőségét, beleértve a Hold és a Mars emberi felfedezéséhez való felkészülés elősegítését is.

 

A visszatérésről bővebben: https://www.nasa.gov/feature/top-10-things-to-know-for-nasa-s-spacex-demo-2-return

A teljes küldetésről, a NASA kereskedelmi személyzetének blogjáról és a misszióról további információk: https://www.nasa.gov/commercialcrew